Zamknij

Kulinarne warsztaty w Biszczy

09:37, 30.09.2022 Aktualizacja: 09:40, 30.09.2022
Skomentuj

29 września 2022 roku w Wólce Biskiej w gminie Biszcza, odbył się pokaz kulinarny realizowany w ramach projektu współpracy "Zasmakuj w Tradycji - Lubelski Szlak Kulinarny”. Uczestnicy pokazu mieli możliwość degustacji potraw przygotowanych przez Państwo Elżbietę i Jerzego Wójcik oraz poznania ciekawostek kulinarnych.

Przygotowanymi potrawami były zupa z kapusty pekińskiej, makaron z duszonymi podgrzybkami oraz chlebek dyniowy z musli. Przepisy na te potrawy oraz wiele innych można znaleźć na stronie zasmakujwtradycji.pl

Lubelski Szlak Kulinarny narodził się w ramach projektu „Zasmakuj w Tradycji - Lubelski Szlak Kulinarny” powstałego dzięki współpracy pięciu Lokalnych Grup Działania: Kraina wokół Lublina, Zapiecek, Krasnystaw Plus, Ziemia Biłgorajska oraz Ziemi Kraśnickiej z Samorządem Województwa Lubelskiego.

Został wytyczony na terenie powiatów lubelskiego, radzyńskiego, krasnostawskiego, kraśnickiego i biłgorajskiego. Jego celem jest upowszechnianie turystyki kulinarnej oraz zaangażowanie lokalnych producentów, przetwórców, właścicieli agroturystyk, restauracji i innych obiektów gastronomicznych w promowanie produktów regionalnych i tradycyjnych Lubelszczyzny.

Zadaniem projektu jest rozszerzanie na tym terenie nowej formy turystyki - turystyki kulinarnej. Szlak kulinarny pozwala turystom poznać nie tylko zabytki i krajobrazy regionu, ale też odkrywać jego unikatowy smak i zapach. A smak Lubelszczyzny jest bardzo różnorodny. Dlatego na szlaku wybrano obiekty, w których prowadzona jest działalność związana z wytwarzaniem oraz wprowadzaniem na rynek produktów charakterystycznych dla naszego regionu.

Celem tego przewodnika jest wskazanie miejsc, w których można znaleźć wysokiej jakości produkty lokalne oraz spróbować regionalnych przysmaków z gwarancją dbałości o tradycyjny proces przygotowania. Wstępując na opisywany szlak, można delektować się polecanymi przysmakami Lubelszczyzny wpisanymi na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Lubelskiego, m.in.: zawijasem nasutowskim, pierogami gałęzowskimi, zupą chłopską fajsławicką, serami z ziołami, produktami z Mikołajówki, pierogiem (pirógiem) biłgorajskim, dawniej zwanym „krupniakiem”.

Warto też wstąpić do  jednej z opisanych winnic. Choć tradycje winiarstwa na Lubelszczyźnie sięgają średniowiecza, to dopiero teraz przeżywają prawdziwy renesans. Większość to młode winnice, w  których grona zbierane są ręcznie. Produkuje się z nich wiele gatunków win. Zazwyczaj doskonałe położenie upraw winorośli zapewnia im największą możliwą ekspozycję na promienie słoneczne. Wszystkie lubelskie winnice wyróżnia butikowa produkcja i pasja ich twórców, którzy całymi rodzinami angażują się w produkcję wina.

Podróż tym szlakiem to gwarancja wspaniałych kulinarnych doznań i mile spędzonego czasu.

(bilgoraj.com.pl)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%