29 września 2022 roku w Wólce Biskiej w gminie Biszcza, odbył się pokaz kulinarny realizowany w ramach projektu współpracy "Zasmakuj w Tradycji - Lubelski Szlak Kulinarny”. Uczestnicy pokazu mieli możliwość degustacji potraw przygotowanych przez Państwo Elżbietę i Jerzego Wójcik oraz poznania ciekawostek kulinarnych.
Przygotowanymi potrawami były zupa z kapusty pekińskiej, makaron z duszonymi podgrzybkami oraz chlebek dyniowy z musli. Przepisy na te potrawy oraz wiele innych można znaleźć na stronie zasmakujwtradycji.pl
Lubelski Szlak Kulinarny narodził się w ramach projektu „Zasmakuj w Tradycji - Lubelski Szlak Kulinarny” powstałego dzięki współpracy pięciu Lokalnych Grup Działania: Kraina wokół Lublina, Zapiecek, Krasnystaw Plus, Ziemia Biłgorajska oraz Ziemi Kraśnickiej z Samorządem Województwa Lubelskiego.
Został wytyczony na terenie powiatów lubelskiego, radzyńskiego, krasnostawskiego, kraśnickiego i biłgorajskiego. Jego celem jest upowszechnianie turystyki kulinarnej oraz zaangażowanie lokalnych producentów, przetwórców, właścicieli agroturystyk, restauracji i innych obiektów gastronomicznych w promowanie produktów regionalnych i tradycyjnych Lubelszczyzny.
Zadaniem projektu jest rozszerzanie na tym terenie nowej formy turystyki - turystyki kulinarnej. Szlak kulinarny pozwala turystom poznać nie tylko zabytki i krajobrazy regionu, ale też odkrywać jego unikatowy smak i zapach. A smak Lubelszczyzny jest bardzo różnorodny. Dlatego na szlaku wybrano obiekty, w których prowadzona jest działalność związana z wytwarzaniem oraz wprowadzaniem na rynek produktów charakterystycznych dla naszego regionu.
Celem tego przewodnika jest wskazanie miejsc, w których można znaleźć wysokiej jakości produkty lokalne oraz spróbować regionalnych przysmaków z gwarancją dbałości o tradycyjny proces przygotowania. Wstępując na opisywany szlak, można delektować się polecanymi przysmakami Lubelszczyzny wpisanymi na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Lubelskiego, m.in.: zawijasem nasutowskim, pierogami gałęzowskimi, zupą chłopską fajsławicką, serami z ziołami, produktami z Mikołajówki, pierogiem (pirógiem) biłgorajskim, dawniej zwanym „krupniakiem”.
Warto też wstąpić do jednej z opisanych winnic. Choć tradycje winiarstwa na Lubelszczyźnie sięgają średniowiecza, to dopiero teraz przeżywają prawdziwy renesans. Większość to młode winnice, w których grona zbierane są ręcznie. Produkuje się z nich wiele gatunków win. Zazwyczaj doskonałe położenie upraw winorośli zapewnia im największą możliwą ekspozycję na promienie słoneczne. Wszystkie lubelskie winnice wyróżnia butikowa produkcja i pasja ich twórców, którzy całymi rodzinami angażują się w produkcję wina.
Podróż tym szlakiem to gwarancja wspaniałych kulinarnych doznań i mile spędzonego czasu.
Biłgorajski Autodrom z lotu ptaka (FOTO)
Tosiek powinien zostać prezesem !
spontan
20:55, 2025-05-17
Pierwsze w Polsce Muzeum Partyzantów Polskich Osuchy 44
Wieść gminna niesie że poseł Gromadzka poszukuje kreacji na wielki dzień jakim będzie otwarcie pierwszego w powiecie ośrodka dla doktorów i inżynierów którymi tak ochoczo dzielą się z nami Niemcy
tubylec
17:57, 2025-05-17
Lokalni politycy na spotkaniach na finiszu kampanii
Co prawda nie darzę sympatią posłanki z KO, ale nazwiska pisze się z dużej litery...🙁
do redakcji
08:46, 2025-05-17
Lokalni politycy na spotkaniach na finiszu kampanii
Wybierzmy człowieka z klasą, który posiada predyspozycje na odpowiedniego prezydenta naszej Ojczyzny. Nie może to być kandydat skompromitowany, zakłamany cwaniak z zapapraną przeszłością.Nie warto ulegać manipulacjom oszustów, kłamców, ani osobom z zaburzeniami psychicznymi ( on wymaga leczenia ).
obywatel
23:47, 2025-05-16
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz