Zamknij

Biszcza. Święto Miodu i Pieroga i... dobrej zabawy (FOTO)

08:24, 10.07.2023 Aktualizacja: 21:47, 12.07.2023
Skomentuj Biszcza. Święto Miodu i Pieroga i... dobrej zabawy Biszcza. Święto Miodu i Pieroga i... dobrej zabawy

Nie zabrakło stoisk z wypiekami regionalnymi degustacji miodów i pierogów gryczanych oraz potraw na bazie gryki. Dla dzieci przygotowano place zabaw, konkursy z nagrodami i rowerki wodne. Były koncerty i występy artystyczne. 9 lipca 2023 roku, w Biszczy nad Zalewem Biszcza - Żary odbył się Dzień Miodu i Pieroga.

- Wydarzenie ma już swoją 20-letnia tradycję. Promujemy na niej, to z czego gmina Biszcza słynie, a więc obok otwartości mieszkańców i pięknego zalewu, są to produkty z kaszy gryczanej, na czele z pierogiem biłgorajskim oraz miód. Mamy wielu gości nie tylko z Lubelszczyzny ale i z Podkarpacia, wszyscy chcą spróbować naszych specjałów przygotowanych przez gospodynie z KGW. Do tego dochodzą domowe wypieki i blok kulturalny. Jest więc to kulinarna wizytówka naszej gminy - zaznacza Piotr Cichórz, dyrektor GOKSiR w Biszczy.

[FOTORELACJA]9378[/FOTORELACJA]

Wydarzenie rozpoczęło się od konferencji pszczelarskiej, która odbyła się w Urzędzie Gminy Biszcza. Następnie w kościele parafialnym pw. Najświętszego Serca Jezusa w Biszczy celebrowana była w intencji rolników i pszczelarzy, Msza święta. Dalsza część odbyła się nad Zalewem Biszcza - Żary.

Blok arktyczny rozpoczęła Gminna Orkiestra Dęta „Złota Nuta” z Biszczy oraz zespoły śpiewacze z terenu gminy. Z programem dla dzieci zaprezentował się Waldemar Wywrocki, a w bloku koncertowym wystąpiła: Kapela Wygibusy, Zespół Redlin i Zespół Roxait.

[ZT]35004[/ZT]

- Obok tradycyjnych, lokalnych smaków i darów ziemi, promujemy i zachęcamy do aktywnego rodzinnego wypoczynku. Nad naszym zalewem są atrakcje dla dzieci, młodzieży i osób dorosłych. To doskonała oferta na wakacyjne dni, by rodzinnie spędzić czas. Chcemy podkreślać walory przyrodnicze, bogactwo kulturalne oraz kulinarne - zaznacza wójt gminy Biszcza, Zbigniew Pyczko.

- Można popróbować i posmakować miodów, pierogów oraz dań tradycyjnych dla biłgorajskiej i piszczańskiej kuchni. Można także zaczerpnąć wiedzy o pszczołach i pracy na roli - dodaje Zbigniew Pyczko.

Wśród gości znaleźli się poseł Beata Strzałka, przedstawiciel europoseł Beaty Mazurek, przedstawiciele instytucji okołorolnizcych oraz turyści.

(bilgoraj.com.pl)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%