Wydarzenie odbyło się w samym sercu Biłgoraja. Stąd po całym mieście rozchodziły się aromaty dań na bazie dziczyzny oraz dźwięki leśnych kolęd. Spotkanie z kucharzem z zamiłowania i artystą, Karolem Kusym, było bez jednym z głównych punktów programu.
[FOTORELACJA]10227[/FOTORELACJA]
- To było niebyłe wydarzenie. W centrum miasta, na ulicy Kościuszki w Biłgoraju gotowaliśmy dziczyznę, zachęcaliśmy mieszkańców do spróbowania potraw, mówiliśmy o bogactwie lasów, tym samym nawiązując do polskiej tradycji łowieckiej i leśnej - mówi Andrzej Borowiec, dyrektor Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Lublinie.
Jak dodaje Andrzej Borowiec, las od tysięcy lat żywił ludzi, dawał materiał budowlany i był miejscem wytchnienia. - Do tego wszystkiego chcemy nawiązywać, pokazywać nasza pracę oraz dary lasu - przyznaje.
Karol Kusy, znany z pasji do kulinariów, zadbał o to, by goście byli w pełni zachwyceni smakami dziczyzny. Wydarzenie cieszyło się taką popularnością wśród przechodniów, że w czasie nieco ponad godziny wszystkie dania znikły.
- Zatraciliśmy piękną polską tradycję goszczenia dziczyzny i darów lasów na naszych stołach. Dziczyzna nie jest tylko smaczna ale i bardzo zdrowa. Nasza polska kuchnia pełna jest przepisów na dania z dziczyzny czy przysmaki z runa leśnego. Ja dziś widzę trend wracania do dziczyzny, szukania tego mięsa, smakowania i delektowania się nim. Ciesze, że mogą właśnie tę część naszej kuchni polskiej promować - podkreśla Karol Kusy.
Świąteczny nastrój dopełniły leśne kolędy, które rozbrzmiewały na tle kulinarnych rozmaitości. Goście mogli śpiewać i korzystać z magii świąt już na długo przed zbliżającym się grudniowym czasem. Organizatorzy zadawali pytania dotyczące lasów i przyrody, nagradzając sprawnie odpowiadających cennymi upominkami.
Wielkie gotowanie w centrum Biłgoraja przyciągnęło również leśników, którzy chętnie dzielili się swoją wiedzą i doświadczeniem. Goście mogli porozmawiać z ekspertami na temat ochrony przyrody, dowiedzieć się, jak dbać o otaczający nas las oraz cieszyć się obecnością tych, którzy na co dzień poświęcają się jego pielęgnacji.
Wielkie gotowanie w centrum Biłgoraja było prawdziwym świętem dla smakoszy i entuzjastów natury. Dzięki pasji Karola Kusego oraz zaangażowaniu leśników, wyadzrenie przyniosło nie tylko pyszne potrawy, ale także wiele cennych doświadczeń i wiedzy na temat ochrony lasów i przyrody.
Foto: Nadesłane RDLP, Marcin Adam Mura
j.w16:16, 13.12.2023
Akurat tuż obok niedawno otwartego biura poselskiego. No co za przypadek ;)
Pytanie19:19, 13.12.2023
Czy dawniej taż tak często myśliwi mylili ludzi ze zwierzyną? To wielki dramat, że co roku giną ludzie na polowaniach. Za to powinno być dożywocie.
Obywatel 23:20, 17.12.2023
Pognać tą klikę mury borowce. Żerują i robią z ludzi *%#)!& , promują się na potęgę za czyjeś pieniądze. Czy oni nie rozumieją że ludzie mają ich dosyć? Może rozliczenia ich odciągnął od tej swawolki. Zrobili sobie na kawałku Kościuszki własny folwark. Tfu
Jest decyzja Policji na wniosek posłanki. Chodzi o...
A może pani poseł Matysiak powinna pomyśleć o bezpieczeństwie dziewczynek w domu dziecka?
07:43, 2025-07-09
Podpisano umowę na budowę obwodnicy Tarnogrodu
Za taką Polska głosowała większość powiatu biłgorajskiego, za Polską podzieloną, skłóconą i skorumpowaną. Gdzie jest Burmistrz Tarnogrodu???!!!
Jan
22:36, 2025-07-08
Jest decyzja Policji na wniosek posłanki. Chodzi o...
PiS robiło referendum w tej sprawie to się ludziom nie chciało głosować to co wam chodzi
Dość cyrku
22:16, 2025-07-08
Podpisano umowę na budowę obwodnicy Tarnogrodu
A gdzie Burmistrz Tarnogród?Od kiedy radny zapraszany jest na podpisanie umowy. Patologia Pisowska trwa na dobre.
Obyczaje
21:00, 2025-07-08