Zamknij

Wielkie gotowanie w centrum Biłgoraja - wydarzenie dla miłośników dziczyzny (FOTO)

Portal informacyjny bilgoraj.com.plPortal informacyjny bilgoraj.com.pl 15:01, 13.12.2023 Aktualizacja: 15:10, 13.12.2023
Skomentuj Wielkie gotowanie w centrum Biłgoraja - wydarzenie dla miłośników dziczyzny Wielkie gotowanie w centrum Biłgoraja - wydarzenie dla miłośników dziczyzny
  • 13 grudnia 2023 roku, Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Lublinie zorganizowała w Biłgoraju niezwykłe spotkanie kulinarne, które przyciągnęło mieszkańców.

  • Wśród licznych atrakcji nie mogło zabraknąć wyjątkowych potraw przygotowanych przez znanego kucharza Karola Kusego.

Wydarzenie odbyło się w samym sercu Biłgoraja. Stąd po całym mieście rozchodziły się aromaty dań na bazie dziczyzny oraz dźwięki leśnych kolęd. Spotkanie z kucharzem z zamiłowania i artystą, Karolem Kusym, było bez jednym z głównych punktów programu.

[FOTORELACJA]10227[/FOTORELACJA]

- To było niebyłe wydarzenie. W centrum miasta, na ulicy Kościuszki w Biłgoraju gotowaliśmy dziczyznę, zachęcaliśmy mieszkańców do spróbowania potraw, mówiliśmy o bogactwie lasów, tym samym nawiązując do polskiej tradycji łowieckiej i leśnej - mówi Andrzej Borowiec, dyrektor Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Lublinie.

Jak dodaje Andrzej Borowiec, las od tysięcy lat żywił ludzi, dawał materiał budowlany i był miejscem wytchnienia. - Do tego wszystkiego chcemy nawiązywać, pokazywać nasza pracę oraz dary lasu - przyznaje.

Karol Kusy, znany z pasji do kulinariów, zadbał o to, by goście byli w pełni zachwyceni smakami dziczyzny. Wydarzenie cieszyło się taką popularnością wśród przechodniów, że w czasie nieco ponad godziny wszystkie dania znikły.

- Zatraciliśmy piękną polską tradycję goszczenia dziczyzny i darów lasów na naszych stołach. Dziczyzna nie jest tylko smaczna ale i bardzo zdrowa. Nasza polska kuchnia pełna jest przepisów na dania z dziczyzny czy przysmaki z runa leśnego. Ja dziś widzę trend wracania do dziczyzny, szukania tego mięsa, smakowania i delektowania się nim. Ciesze, że mogą właśnie tę część naszej kuchni polskiej promować - podkreśla Karol Kusy.

Świąteczny nastrój dopełniły leśne kolędy, które rozbrzmiewały na tle kulinarnych rozmaitości. Goście mogli śpiewać i korzystać z magii świąt już na długo przed zbliżającym się grudniowym czasem. Organizatorzy zadawali pytania dotyczące lasów i przyrody, nagradzając sprawnie odpowiadających cennymi upominkami.

Wielkie gotowanie w centrum Biłgoraja przyciągnęło również leśników, którzy chętnie dzielili się swoją wiedzą i doświadczeniem. Goście mogli porozmawiać z ekspertami na temat ochrony przyrody, dowiedzieć się, jak dbać o otaczający nas las oraz cieszyć się obecnością tych, którzy na co dzień poświęcają się jego pielęgnacji.

Wielkie gotowanie w centrum Biłgoraja było prawdziwym świętem dla smakoszy i entuzjastów natury. Dzięki pasji Karola Kusego oraz zaangażowaniu leśników, wyadzrenie przyniosło nie tylko pyszne potrawy, ale także wiele cennych doświadczeń i wiedzy na temat ochrony lasów i przyrody.

Foto: Nadesłane RDLP, Marcin Adam Mura

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(3)

j.wj.w

4 0

Akurat tuż obok niedawno otwartego biura poselskiego. No co za przypadek ;)

16:16, 13.12.2023
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

PytaniePytanie

3 0

Czy dawniej taż tak często myśliwi mylili ludzi ze zwierzyną? To wielki dramat, że co roku giną ludzie na polowaniach. Za to powinno być dożywocie.

19:19, 13.12.2023
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Obywatel Obywatel

2 0

Pognać tą klikę mury borowce. Żerują i robią z ludzi *%#)!& , promują się na potęgę za czyjeś pieniądze. Czy oni nie rozumieją że ludzie mają ich dosyć? Może rozliczenia ich odciągnął od tej swawolki. Zrobili sobie na kawałku Kościuszki własny folwark. Tfu

23:20, 17.12.2023
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%