Zamknij

Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca

08:46, 24.07.2023 Aktualizacja: 08:59, 24.07.2023
Skomentuj Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca

Karol Okrasa gościł na Ziemi Biłgorajskiej. W jednym z odcinków swego programu delektował się biłgorajską żurawiną w Nadleśnictwie Biłgoraj. Materiał filmowy wyemitowany został w miniona sobotę 22 lipca 2023 roku.

- Tutejsze rozległe lasy to część Puszczy Solskiej, wielkiego kompleksu leśnego położonego w południowej części województwa lubelskiego. , złożonego głównie z borów sosnowych. Występują tu także rozległe torfowiska, porośnięte przez żurawinę, borówkę czerwoną czy czarne jagody. Te smakowite leśne owoce przyciągają w sezonie nie tylko zbieraczy runa leśnego, lecz także liczne ptaki, a wśród nich głuszca - czytamy na stronie TVP.

[ZT]35075[/ZT]

- Ten niezwykle rzadki już w naszym kraju ptak, tu znajduje doskonałe warunki bytowania. Co więcej, programy ochrony i zwiększania populacji głuszca, konsekwentnie realizowane przez miejscowe nadleśnictwa przynoszą efekty i tego największego grzebiącego ptaka Europy z rodziny kurowatych coraz częściej można tu spotkać - czytamy dalej.

- W dawnych wiekach nasi przodkowie chętnie na niego polowali, dziś jest u nas pod ochroną. Tak więc na nasz talerz nie trafi mięso z głuszca, ale jeden z przysmaków tego szlachetnego i pięknego ptaka, czyli żurawina. Owoce żurawiny błotnej od wieków były zbierane zarówno dla smaku jak i właściwości leczniczych. Sok i wyciąg z owoców stosowano w leczeniu chorób układu moczowego, kamieniach żółciowych oraz jako lek obniżający ciśnienie krwi i gorączkę. A w kuchni wyrabiano z nich soki, konfitury, syropy, kisiele, a suszone dodawano do ciast i deserów. Pyszne owoce żurawiny błotnej Karol wykorzysta do stworzenia ciekawych potraw - głosi wpis na stronie vod.tvp.pl.

Dołącz do nas na Facebooku!Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i fotorelacje. Jesteśmy tam, gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Jako pierwszą propozycję zobaczymy inspirowane bigosem kotleciki z sarniej łopatki glazurowanej żurawinowym sosem z podpieczoną krótko młodą kapustą. Druga propozycja to smażone wątróbki drobiowe podane z konfiturą z żurawiny i cebuli na grzance z chałki. A trzecia to rodzaj deseru trufle z kaszy jaglanej, żurawiny i leśnych orzechów w kakaowym pudrze. Jak będą wyglądać takie potrawy?

Materiał z wizyty znanego kucharza na Ziemi Biłgorajskiej znajdziecie pod linkiem >>TUTAJ<<

Źródło: TVP/https://vod.tvp.pl/programy,88/okrasa-lamie-przepisy-odcinki,273773/odcinek-356,S01E356,648789

Foto: Nadleśnictwo Biłgoraj

(TVP)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%