Zamknij

Dodaj komentarz

„Pieróg biłgorajski – smak tradycji z serca Lubelszczyzny”. Druga inicjatywa uczniów z ZSZiO w Biłgoraju

Portal informacyjny bilgoraj.com.pl Portal informacyjny bilgoraj.com.pl 08:37, 18.11.2025 Aktualizacja: 08:37, 18.11.2025
Skomentuj Pieróg biłgorajski – smak tradycji z serca Lubelszczyzny. Druga inicjatywa uczniów z ZSZiO w Biłgoraj Pieróg biłgorajski – smak tradycji z serca Lubelszczyzny. Druga inicjatywa uczniów z ZSZiO w Biłgoraj

W ramach drugiej inicjatywy projektu „Z kulturą do ludzi” uczniowie ZSZiO w Biłgoraju wzięli udział w wyjątkowych warsztatach kulinarnych pt. „Pieróg biłgorajski – smak tradycji z serca Lubelszczyzny”. Spotkanie stało się okazją nie tylko do praktycznej nauki, lecz także do poznania historii jednego z najbardziej charakterystycznych dań regionu.

Dziedzictwo Lubelszczyzny na talerzu

Pieróg biłgorajski to kulinarna duma ziemi biłgorajskiej – potrawa znana od pokoleń, stanowiąca symbol lokalnej gościnności, prostoty i przywiązania do dawnych receptur. Choć jego nazwa może sugerować podobieństwo do klasycznych pierogów, w rzeczywistości jest to pieczony bochen lub zapiekanka przygotowywana z kaszy gryczanej, ziemniaków, twarogu, śmietany, jaj i przypraw. W zależności od tradycji rodzinnych, bywa wypiekany w cieście lub bez niego – w formie tzw. „łagody”.

[ZT]58136[/ZT]

Od lat towarzyszył mieszkańcom podczas świąt i rodzinnych uroczystości. W 2005 roku został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, co potwierdziło jego wyjątkową wartość kulturową. Dziś pieróg biłgorajski pozostaje ważnym elementem lokalnego dziedzictwa i chętnie wybieraną regionalną atrakcją kulinarną.

Warsztaty pełne smaku i tradycji

Zajęcia odbyły się w pracowni kelnerskiej ZSZiO pod okiem nauczycieli przedmiotów gastronomicznych i kelnerskich. Młodzież miała okazję poznać dawne zwyczaje związane z przygotowywaniem pieroga, który w przeszłości nazywano również „krupniakiem”.

Dołącz do nas na Facebooku!Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i fotorelacje. Jesteśmy tam, gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Podczas pracy uczniowie przygotowali tradycyjną formę wypieku - przypominającą pasztet, pieczoną w okrągłych lub prostokątnych foremkach. W trakcie zajęć nad salą unosił się charakterystyczny aromat ziemniaków, kaszy gryczanej i białego sera, wzbogacony zapachem skwarek i masła czosnkowego.

Prawdziwą przyjemnością okazała się degustacja. Uczniowie kosztowali pieroga podawanego ze śmietaną, sosem z leśnych grzybów oraz aromatycznym masłem czosnkowym. To połączenie smaków pozwoliło im dostrzec, dlaczego pieróg biłgorajski bywa nazywany arcydziełem kuchni staropolskiej.

Spotkanie z tradycją w restauracji Sitarska

Uzupełnieniem warsztatów była wizyta w Restauracji Sitarska, gdzie młodzież mogła skosztować pieroga biłgorajskiego „z patelni na gorąco”, podanego z masłem ziołowo-czosnkowym i kwaśną śmietaną. Dzięki temu uczestnicy mieli wyjątkową możliwość porównania własnoręcznie przygotowanego pieroga z wersją serwowaną przez lokalnych kucharzy.

[ZT]58208[/ZT]

Integracja, nauka i smak tradycji

Zajęcia przebiegły w atmosferze zaangażowania i radości. Wspólna praca nad tradycyjnym wypiekiem sprzyjała integracji grupy i pozwoliła młodzieży lepiej poznać kulinarne dziedzictwo regionu. Druga inicjatywa projektu „Z kulturą do ludzi” ponownie pokazała, jak wartościowe jest łączenie edukacji z lokalną tradycją – zwłaszcza tak smakowitą jak pieróg biłgorajski.

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

OSTATNIE KOMENTARZE

0%