Pieróg biłgorajski – smak tradycji z serca Lubelszczyzny. Druga inicjatywa uczniów z ZSZiO w Biłgoraj
W ramach drugiej inicjatywy projektu „Z kulturą do ludzi” uczniowie ZSZiO w Biłgoraju wzięli udział w wyjątkowych warsztatach kulinarnych pt. „Pieróg biłgorajski – smak tradycji z serca Lubelszczyzny”. Spotkanie stało się okazją nie tylko do praktycznej nauki, lecz także do poznania historii jednego z najbardziej charakterystycznych dań regionu.
Dziedzictwo Lubelszczyzny na talerzu
Pieróg biłgorajski to kulinarna duma ziemi biłgorajskiej – potrawa znana od pokoleń, stanowiąca symbol lokalnej gościnności, prostoty i przywiązania do dawnych receptur. Choć jego nazwa może sugerować podobieństwo do klasycznych pierogów, w rzeczywistości jest to pieczony bochen lub zapiekanka przygotowywana z kaszy gryczanej, ziemniaków, twarogu, śmietany, jaj i przypraw. W zależności od tradycji rodzinnych, bywa wypiekany w cieście lub bez niego – w formie tzw. „łagody”.
[ZT]58136[/ZT]
Od lat towarzyszył mieszkańcom podczas świąt i rodzinnych uroczystości. W 2005 roku został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, co potwierdziło jego wyjątkową wartość kulturową. Dziś pieróg biłgorajski pozostaje ważnym elementem lokalnego dziedzictwa i chętnie wybieraną regionalną atrakcją kulinarną.
Warsztaty pełne smaku i tradycji
Zajęcia odbyły się w pracowni kelnerskiej ZSZiO pod okiem nauczycieli przedmiotów gastronomicznych i kelnerskich. Młodzież miała okazję poznać dawne zwyczaje związane z przygotowywaniem pieroga, który w przeszłości nazywano również „krupniakiem”.
Podczas pracy uczniowie przygotowali tradycyjną formę wypieku - przypominającą pasztet, pieczoną w okrągłych lub prostokątnych foremkach. W trakcie zajęć nad salą unosił się charakterystyczny aromat ziemniaków, kaszy gryczanej i białego sera, wzbogacony zapachem skwarek i masła czosnkowego.
Prawdziwą przyjemnością okazała się degustacja. Uczniowie kosztowali pieroga podawanego ze śmietaną, sosem z leśnych grzybów oraz aromatycznym masłem czosnkowym. To połączenie smaków pozwoliło im dostrzec, dlaczego pieróg biłgorajski bywa nazywany arcydziełem kuchni staropolskiej.
Spotkanie z tradycją w restauracji Sitarska
Uzupełnieniem warsztatów była wizyta w Restauracji Sitarska, gdzie młodzież mogła skosztować pieroga biłgorajskiego „z patelni na gorąco”, podanego z masłem ziołowo-czosnkowym i kwaśną śmietaną. Dzięki temu uczestnicy mieli wyjątkową możliwość porównania własnoręcznie przygotowanego pieroga z wersją serwowaną przez lokalnych kucharzy.
[ZT]58208[/ZT]
Integracja, nauka i smak tradycji
Zajęcia przebiegły w atmosferze zaangażowania i radości. Wspólna praca nad tradycyjnym wypiekiem sprzyjała integracji grupy i pozwoliła młodzieży lepiej poznać kulinarne dziedzictwo regionu. Druga inicjatywa projektu „Z kulturą do ludzi” ponownie pokazała, jak wartościowe jest łączenie edukacji z lokalną tradycją – zwłaszcza tak smakowitą jak pieróg biłgorajski.
Budziarze gościły miłośników koni: Pełen emocji...
Cenzura działa, gdzie im pasują komentarze to są gdzie nie to blokada, PRL BIS.
obserwator
08:15, 2025-11-18
"Wieczór darczyńcy" Fundacji FLZB (FOTO, VIDEO)
Pewnie dlatego, ponieważ wg. przepisów fundacje podlegają nadzorowi starostwa a wyżej ministerstwa.
prawo
22:09, 2025-11-17
Światowy Dzień Wcześniaka - w Polsce 8 proc. noworodków
Poziom tego portalu nie odpowiada standardom dziennikarstwa. Blokowanie możliwości komentowania postów dotyczących władz powiatu to jak cenzura za komuny. Nasuwa się jedno pytanie to na co wam ta gazeta?? Tuba propagandową??czy jednak ułuda wolności słowa?
Ginekolog
21:47, 2025-11-17
Warsztaty rękodzielnicze dla rodzin z dzieckiem niepełn
Prace plastycznew np.kwiaty z papieru i inne przedmioty to się nazywa orgiami.
ok
21:33, 2025-11-17