Jak przypomina ks. Roman Sawic, proboszcz parafii św. Jerzego w Biłgoraju, święcenie pokarmów jest starym zwyczajem w Kościele katolickim.
[FOTORELACJANOWA]12989[/FOTORELACJANOWA]
- Ta tradycja przypomina wiernym o prawdzie, wyrażonej przez św. Pawła Apostoła, który napisał: "czy jecie, czy pijecie, czy cokolwiek innego czynicie, wszystko na chwałę Bożą czyńcie" - wyjaśnia ks. Sawic.
- Spożywanie pokarmów, które zostają poświęcone, nabiera więc charakteru czynności świętej. Przed i po posiłku wierni modlą się, dziękując Bogu za otrzymane dary i za dar Zmartwychwstania. Wielka Sobota jest czasem oczekiwania na radosne święto - Niedzielę Wielkanocną, kiedy to rodziny zasiądą do świątecznego stołu, spożywając poświęcone w tym dniu pokarmy - dodaje kapłan.
[ZT]52109[/ZT]
W koszyczkach wielkanocnych najczęściej znajdują się mięso, jaja, chleb, słodkie wypieki, przyprawy i chrzan – wszystko to, co jest zgodne z polską tradycją i zwyczajami świątecznymi. W trakcie święcenia kapłani modlą się przy grobie Chrystusa, oczekując z radością na poranek zmartwychwstania, które jest centralnym punktem obchodów Wielkanocy.
Wielka Sobota to nie tylko dzień przygotowań do świąt, ale także czas głębokiej refleksji nad tajemnicą Zmartwychwstania i odnowy duchowej. To moment, kiedy wierni łączą się w modlitwie i nadziei na nowe życie, które niesie ze sobą zmartwychwstały Chrystus.
[ZT]52114[/ZT]
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu bilgoraj.com.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz