Zamknij

Dodaj komentarz

Stół wielkanocny wg. uczniów i nauczycieli ZSZiO (FOTO)

15:35, 07.04.2022 Aktualizacja: 03:26, 21.10.2025
Skomentuj
Tradycyjnie już przed świętami uczniowie i nauczyciele klas gastronomicznych prezentują przykładowy stół świąteczny. W ostatnim tygodniu przed tegorocznymi świętami Zmartwychwstania Pańskiego, zaprezentowano stół wielkanocny. Postanowiono w nim na słodkości i nowości kulinarne.

Już nie tylko sałatka wielowarzywna, babka, barszcz biały, żurek, pieczona szynka czy faszerowane jajka. Wraz z wiosną, na świąteczny stół wkraczają nowe smakołyki, zarówno w kwestii ciast jak i dał głównych czy przekąsek. Swą propozycję wielkanocnego stołu zaproponowali nauczyciele przedmiotów zawodowych w klasach gastronomicznych oraz uczniowie tych klas.

-Wraz z uczniami przygotowaliśmy wielkanocne dania. Jest coś słodkiego jak i dania mięsne oraz jare. Chcemy wyjść tym samym na przeciw oczekiwaniom różnych konsumentów, bo zmienia się moda żywieniowa. Do typowej tradycji wielkanocnej naszych domów coraz śmielej bowiem wkraczają nowości - mówi Iwona Szeptuch, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych i hotelarskich w ZSZiO w Biłgoraju. Zaprezentowano więc pasztet w nowym wydaniu z pistacjami, polędwiczki pieczone w cieście francuskim, terimy drobiowe, żelki bąbelkowe, bezy, babki.

-Chcieliśmy pokazać naszą propozycję świątecznych dań, tak by zaciekawić, zachęcić, zaintrygować ale także by pokazać jak przygotowywani do zawodu są nasi uczniowie - mówi dyrektor ZSBiO, Adam Balicki. -My tą wiedzą chcemy się także dzielić, stąd na naszej stronie internetowej będzie można znaleźć przepisy, zaprezentowanych dań, dlatego także prowadzimy kursy dla osób dorosłych, dlatego także otwieramy nowe kierunki kształcenia, jak cukiernik. Gastronomia ma przed sobą przyszłość - dodaje.

/bilgoraj.com.pl/

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%