Nie każdy wie, że zielone części truskawek mają niezwykły potencjał. Najnowsze badania pokazują, że to prawdziwe bogactwo składników cennych dla zdrowia.
Choć zwykle trafiają do kosza, szypułki truskawek mogą okazać się wartościowym dodatkiem do codziennej diety. Badacze z warszawskiej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie poddali je dokładnej analizie. Wyniki są zaskakujące – w zielonych częściach tych owoców znajduje się szereg substancji korzystnych dla organizmu.
W składzie szypułek odkryto między innymi błonnik, witaminę C i E, a także cenne polifenole, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz barwniki roślinne, takie jak luteina i beta-karoten. Zdaniem ekspertów te związki wspomagają pracę jelit, chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, a także korzystnie wpływają na wzrok i kondycję mózgu.
– Luteina pomaga chronić oczy przed szkodliwym promieniowaniem, a beta-karoten, przekształcany w witaminę A, wspiera zdrowe widzenie – tłumaczy doktorant SGGW Radosław Bogusz.
Coraz popularniejszy trend zero waste zachęca do wykorzystywania części roślin, które wcześniej były niedoceniane. Do takich właśnie należą szypułki truskawek. Można je dodać do koktajli lub smoothie, gdzie wzbogacą napój o dodatkowe witaminy i błonnik. Doskonale sprawdzą się także jako baza do pesto, a po wysuszeniu – jako składnik naparów czy herbat ziołowych.
– Widzę w nich także przyszłościowy potencjał w przemyśle spożywczym. Ich ekstrakty mogłyby trafić do nowych produktów funkcjonalnych – podkreśla Radosław Bogusz.
Warto przypomnieć, że same truskawki to również doskonałe źródło wielu składników odżywczych. Znajdziemy w nich witaminę C, kwasy fenolowe, flawonoidy i antocyjany, a także minerały, takie jak żelazo, potas, fosfor czy mangan. Owoce te wspierają odporność, pomagają regulować ciśnienie krwi i mogą mieć działanie przeciwzapalne oraz antynowotworowe.
Polska od lat utrzymuje się w ścisłej czołówce producentów truskawek w Europie. Według danych GUS, w ubiegłym roku nasze plantacje dostarczyły na rynek około 159 tysięcy ton tych owoców, ustępując w Unii Europejskiej jedynie Hiszpanii.
Obraz beauty_of_nature z Pixabay
Spółka Mel-Sped chce wybudować zakład w Woli Dużej...
Kto jest za fabryką niech da swoje pole pod budowę i nie ma sprawy , tylko on pod swoim domem nie chce ale komuś to by pchał pod okna i tacy cynicy jesteście
Odwagi
19:12, 2025-06-06
Spółka Mel-Sped chce wybudować zakład w Woli Dużej...
To niech ta spółka sprzeda działkę 8 buduje 2 innym miejscu fabrykę ,czemu ja mam tracić na wartości swojej działki i poświęcać się żeby ktoś tam robotę miał ?Niech budują w innym miejscu może obok tych co są za budową niech im dadzą swoje pola
Do udział
18:03, 2025-06-06
Mieszkaniec Frampola nagrodzony przez Wojewodę
Pięknie, że władze Frampola wnioskowały o te wyróżnienia dla swoich ludzi kultury, niestety nie wszędzie władza tak postępuje wobec zasłużonych w kulturze.
gratulacje
17:43, 2025-06-06
W Biłgoraju ma powstać pomnik poświęcony ofiarom
Nacjonaliści to Hitler, Stalin, Bandera - potwory, nacjonalizm jest złem. Dobrem dla ojczyzny jest patriotyzm (wg św. JP II.) .
tak właśnie
17:23, 2025-06-06
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz