Zamknij

Zdrowie w jedzeniu

13:28, 10.02.2022
Skomentuj
By stawiać na produkty ekologiczne i regionalne przekonywali przedstawicielami jednego z gospodarstw ekologicznych z Tarnogrodu, uczniów Szkoły Podstawowej Nr 5 im. Ks. Jana Twardowskiego w Biłgoraju. Wszystko odbyło się w ramach projektu „Go for organic – postaw na produkty ekologiczne”.

Jest to pilotażowy program edukacyjny dla najmłodszych uczniów szkół podstawowych na rzecz rozwoju nowego modelu konsumpcji żywności w oparciu o produkty lokalne i ekologiczne. -Projekt ma na celu poprawę świadomości społeczeństwa na temat zdrowej żywności, a przede wszystkim wśród dzieci, gdyż to one z domów i szkół wynoszą wzorce żywnościowe na całe życie. Chcemy, by dzieci wiedziały skąd się bierze zdrowa żywność i żeby miały świadomość, że jeżeli kupują produkty lokalne, od lokalnych rolników, to są to produkty świeże i najzdrowsze. Chcemy, by dzieci przekonywały do zdrowego stylu życia swoich rodziców i aby wszyscy mieli świadomość, jak rozwinięte jest dziś rolnictwo ekologiczne, szczególnie w powiecie biłgorajskim - zaznaczała Paulina Ciosmak z firmy "Barwy Zdrowia" z Tarnogrodu.

-Chcemy pokazać naszym dzieciom, jak ważne jest zdrowe odżywianie - podkreślała Agnieszka Momot, nauczyciel w biłgorajskiej „Piątce”. -W naszej szkole jest bardzo dużo różnego rodzaju przedsięwzięć i programów dotyczących profilaktyki zdrowia. W związku z tym, jaką mamy obecnie sytuację na świecie, wiemy, że dzieci bardzo dużo czasu poświęcają na siedzenie w domu, przed komputerami, na nauczaniu zdalnym. Dlatego uważamy, że organizacja takich zajęć pokazowych może pozytywnie wpłynąć na podejście dzieci do jedzenia, do zdrowego trybu życia, do aktywności i do wybierania produktów zdrowych, ekologicznych i wartościowych. Chcemy dzieciom uświadomić, jak jedzenie ekologiczne wspaniale wpływa na nasze życie i jak bardzo jest potrzebne w XXI wieku, kiedy wciąż wokół siebie mamy mnóstwo chemii, zanieczyszczone powietrze i siedzący tryb życia. A wszystko po to, aby młode pokolenie było zdrowe, miało dobrą odporność i było szczęśliwe - dodaje.

Program jest finansowany z europejskiego projektu DiverImpacts, a realizowany przez Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach. Swoim zasięgiem program objął szkoły województwa lubelskiego w formie stacjonarnej (w wybranych szkołach) oraz w formie on-line.

/bilgoraj.com.pl/

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

0 0

Zdrowe jedzenie niezbędne. Słusznie. Dlatego należy rozprawić się z producentami nie ekologicznej a toksycznej żywności, powodującej choroby nowotworowe i inne. Tego jest mnóstwo ( polepszaczy , antybiotyków i innych paskudztw). Kontroli powinno być jak najwięcej i surowych kar dla trucicieli.

16:20, 11.02.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%