Zamknij

Obiad na biwaku - na czym gotować w plenerze?

14:26, 04.06.2018
Skomentuj
Coraz piękniejsza pogoda na zewnątrz zachęca, by wolny czas spędzać na dworze. Chętniej wyjeżdżamy więc na biwaki i pod namiot, rezygnując z duchoty miast i zamkniętych przestrzeni. W czasie kempingów nie można jednak zapomnieć o jedzeniu, a nawet latem mamy ochotę na ciepłe posiłki. W jaki sposób możemy je przygotować z dala od domowej kuchni?

Tradycyjnie i ze smakiem - potrawy z grilla
Grill to najpopularniejszy sposób przygotowywania posiłków w plenerze. Jest stosunkowo łatwy w obsłudze, a przyrządzone na nim potrawy smakują i pachną fantastycznie. W sprzedaży obecnie dostępnych jest wiele modeli grillów, różniących się od siebie wielkością i ilością ruchomych części. Są to czynniki, na które należy zwrócić uwagę przed zakupem odpowiedniego sprzętu. Jeśli wybieramy się pod namiot, przechowywanie dużych rusztów, które nie dają możliwości składania ich, może być trudnym zadaniem do wykonania. Warto wtedy sięgnąć po bardziej kompaktowy model wyposażony w specjalną, szczelną kieszeń na popiół. W przypadku krótszych wyjazdów, kiedy nie planujemy zabierać ze sobą dużego bagażu, możemy też sięgnąć po jednorazowe grille. Pamiętajmy, by po ich wypaleniu odpowiednio je zutylizować.

Wadą grillowania jest ograniczona ilość posiłków, jakie możemy przyrządzić na ruszcie. Urządzenie to świetnie sprawdza się do przygotowywania mięs, warzyw i serów, ale jeśli chcielibyśmy zagotować wodę na herbatę, czy podgrzać zupę, potrzeba do tego dodatkowych naczyń i odrobimy wprawy. Transport grilla nie należy również do najwygodniejszych czynności, stąd nie nadaje się on do podgrzewania posiłków na przykład w czasie pieszej wycieczki.

Prawie jak w domu dzięki kuchence gazowej
Kuchenka gazowa to bardzo proste w obsłudze i wygodne urządzenie, którego nie powinno zabraknąć na żadnym biwaku. Okazuje się przydatna samodzielnie oraz jako uzupełnienie dla popularnego grilla. Można na niej przygotować wodę na herbatę, podgrzać zupę i ugotować jajko. Do wyboru mamy wiele modeli przenośnych kuchenek gazowych.

Pod namiot ze znajomymi czy z rodziną przydadzą się takie dwupalnikowe, natomiast jeśli chcemy wyposażyć się w świeżą kawę podczas wycieczki górskiej, możemy sięgnąć po przenośną wersję z jednym palnikiem, która zmieści się do plecaka – wszystko zależy od rozmiaru butli gazowej, którą do niej dokupimy. To rozwiązanie ma także wiele innych zalet – zajmuje nie wiele miejsca, nie wymaga czasu na rozgrzanie i pozwala zaoszczędzić prąd (co ma duże znaczenie jeśli biwakujemy w przyczepie kempingowej). Sprawdź ofertę butli gazowych na: https://www.castorama.pl/produkty/ogrod/relaks-w-ogrodzie/kemping/butle-gazowe.html.

Pięciogwiazdkowe biwakowanie z kuchenką elektryczną
Kiedy biwakujemy przez dłuższy czas i mamy do dyspozycji źródło prądu, kuchenka elektryczna będzie najwygodniejszym rozwiązaniem. Płyta indukcyjna wyposażona w dwa, a czasem nawet cztery stanowiska do przygotowywania posiłków zajmuje niewiele miejsca i nie powoduje ryzyka pożaru – należy jednak zwrócić uwagę na to, by wyłączyć ją po każdym użyciu. Kuchenkę elektryczną napędza się za pomocą agregatu prądotwórczego lub z akumulatora samochodu. Wiele placów kempingowych umożliwia także korzystanie z prądu na ich terenie.

* Artykuł zewnętrzny

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu bilgoraj.com.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%