Zamknij

Kiszenie kaputy na andrzejki w gminie Księżpol (FOTO)

Portal informacyjny bilgoraj.com.plPortal informacyjny bilgoraj.com.pl 09:35, 20.11.2023 Aktualizacja: 10:25, 20.11.2023
Skomentuj Kiszenie kaputy na andrzejki w gminie Księżpol Kiszenie kaputy na andrzejki w gminie Księżpol
  • Widowisko "Kiszenie kapusty" w wykonaniu zespołu "Czeremcha" oraz wieczór andrzejkowy w Starym Lipowcu.

  • Kiszenie kapusty to nie tylko tradycyjne kulinaria, ale także jedno z najsłynniejszych i najpopularniejszych widowisk, które od lat wystawiane są w powiecie biłgorajskim.

Niezwykłe połączenie smaków, aromatów i tradycji sprawia, że kiszenie kapusty jest nie tylko pysznym daniem, ale również fascynującym show.

Obecnie kiszenie kapusty jest cenioną sztuką kulinarnej fermentacji, która ma swoje korzenie w dawnych czasach. Niektóre źródła wskazują, że kiszenie kapusty było praktykowane już w starożytnym Egipcie i Grecji, ale to w Europie Środkowej zyskało szczególną popularność. To właśnie tu, do dziś, zachowuje się wiele tradycji i technik kiszenia kapusty.

[FOTORELACJA]10028[/FOTORELACJA]

Początkowo proces kiszenia kapusty był postrzegany jako metoda przechowywania żywności przez długie zimowe miesiące. Kapusta była przetwarzana w specjalnych pojemnikach z kamienia lub drewna, a następnie zanurzana w zasolonym roztworze, który sprzyjał procesowi fermentacji. W trakcie kiszenia kapusty, bakterie mlekowe naturalnie obecne na liściach kapusty przekształcają cukry zawarte w warzywie w kwas mlekowy. To właśnie kwas mlekowy odpowiada za charakterystyczny smak i zapach odpowiedniej kapusty kiszonej.

Wraz z upływem czasu, kiszenie kapusty stało się czymś więcej niż tylko sposobem konserwacji żywności. Zaczęło się traktować jako sztukę, w której panowanie nad procesem fermentacji staje się prawdziwą pasją i wyzwaniem dla kucharzy. Obecnie możemy oglądać profesjonalistów, którzy w specjalnych warsztatach czy festiwalach, prezentują swoje umiejętności w zakresie przygotowania perfekcyjnej, kiszonej kapusty.

[ZT]37860[/ZT]

Widowisko kiszenia kapusty nie tylko zachwyca smakobiorców, ale stanowi również doskonałą okazję do poznawania różnych technik i tradycji związanych z tym procesem. Widowisko kiszenia kapusty to prawdziwe doświadczenie dla zmysłów i świetna okazja do odbycia kulinarnego podróżowania w przeszłość. To pokaz, który odwołuje się nie tylko do smaku, ale również do historii, tradycji i kultury.

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

xx

1 0

Człowieku czy ty nie widzisz że robisz z siebie pośmiewisko? Siedzisz w pierwszym rzędzie i się cieszysz. Przecież tam nikt Cię nie zapraszał.

21:00, 20.11.2023
Odpowiedzi:0
Odpowiedz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu bilgoraj.com.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%