Zamknij

Panie z naszego powiatu gotują najlepiej na Zamojszczyźnie

17:26, 10.10.2023 Aktualizacja: 17:32, 10.10.2023
Skomentuj Panie z naszego powiatu gotują najlepiej na Zamojszczyźnie Panie z naszego powiatu gotują najlepiej na Zamojszczyźnie

Na Rynku Wielkim w Zamościu, pod koniec września 2023 roku, odbył się festyn finałowy dla Kół Gospodyń Wiejskich w ramach realizowanego przez Światowy Związek Żołnierzy AK Okręg Zamość projektu pn. „Kulinarne tradycje Zamojszczyzny”. Partnerami wydarzenia byli: Stowarzyszenie Rozwoju Lokalnego Zamojszczyzna i Ośrodek Sportu i Rekreacji w Zamościu.

Zadanie sfinansowano ze środków pozyskanych przez Stowarzyszenie od Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach Programu KULTURA LUDOWA I TRADYCYJNA 2023, Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWE FIO na lata 2021-2030 i Fundacji PGE.

[ZT]36126[/ZT]

Projekt pn. „Kulinarne tradycje Zamojszczyzny” jest kontynuacją dotychczasowych działań ŚZŻAK Okręg Zamość na rzecz zachowania tradycyjnej kultury ludowej i jej popularyzowania. Koncentrował się na promocji potraw i produktów regionalnych jako jednych z najważniejszych elementów tradycyjnej kultury ludowej. Jest niejako kontynuacją realizowanego wcześniej przez Związek projektu pn. „Koło Kultury 2020 - 2021”.

Celem projektu była popularyzacja tradycyjnej, regionalnej kuchni, wyjątkowych smaków i przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Uczestnikami zadania były Koła Gospodyń Wiejskich z terenu czterech powiatów Zamojszczyzny, lokalni twórcy oraz wszyscy zainteresowani kulturą i tradycją ludową.

Dołącz do nas na Facebooku!Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i fotorelacje. Jesteśmy tam, gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Głównym elementem projektu była organizacja festynów promujących regionalną kuchnię, połączonych z Konkursem kulinarnym: dwa eliminacyjne (powiaty – biłgorajski i zamojski oraz hrubieszowski i tomaszowski) oraz jeden festyn finałowy.

I Festyn dla KGW z powiatu biłgorajskiego i zamojskiego odbył się w Turobinie, II Festyn dla KGW z powiatu hrubieszowskiego i tomaszowskiego odbył się w Kotorowie w gminie Werbkowice na terenie Zagrody Wandalskiej.

[ZT]36362[/ZT]

W eliminacjach w każdej z kategorii konkursowej (najlepsza potrawa i ciasto regionalne) wybrano najlepsze KGW, które zostały zakwalifikowane do kolejnego etapu - festynu finałowego w Zamościu. Na podsumowaniu projektu dla trzech najwyżej ocenionych Kół w każdej kategorii oprócz przyznanych nagród rzeczowych przewidziana była pomoc ekspertów w opracowaniu wniosków o wpis na listę produktów regionalnych województwa lubelskiego.

W festynie finałowym uczestniczyły: Koło Gospodyń Wiejskich w Sahryniu „Aktywny Sahryń”, Koło Gospodyń Wiejskich Siemierz, Koło Gospodyń Wiejskich „Pukarzowianki”, Koło Gospodyń Wiejskich Modryń Kolonia, Koło Gospodyń Wiejskich Ubrodowice, Koło Gospodyń Wiejskich w Konopnem „Wesołe Konopielki”, Koło Gospodyń Wiejskich w Tokarach, Koło Gospodyń Wiejskich w Czernięcinie Głównym, Koło Gospodyń Wiejskich Jarosławiec Centrum, Koło Gospodyń Wiejskich we Frampolu, Koło Gospodyń Wiejskich w Gródkach, Stowarzyszenie Rozwoju Miejscowości Deszkowice Drugie "Więź Pokoleń".

[ZT]36358[/ZT]

Głównym punktem festynu finałowego był konkurs kulinarny: na najlepszą  potrawę regionalną i  najlepsze ciasto regionalne. Oceniano potrawy m.in. pod względem smaku, ich związku z tradycją regionalną, estetyką podania, użycia tradycyjnych produktów oraz przyrządzenie według tradycyjnych metod i receptur.

Najlepsza potrawa regionalna:

I miejsce – KGW Tokary za „Łupcie z kaszą gryczaną w kapuście kiszonej z grzybami”;
II miejsce –  KGW Modryń-Kolonia za „Jabczankę z suszu z ziemniakami i makiem”;
III miejsce – KGW Pukarzowianki za „Zawijańce z tartych ziemniaków”.

Komisja przyznała dwa wyróżnienia w kategorii potrawa regionalna dla KGW Sahryń za „Barszcz grzybowy” oraz Stowarzyszenia Rozwoju Miejscowości Deszkowice II „Wieź pokoleń” za „Kulaszę”.

Najlepsze ciasto regionalne:

I miejsce – KGW Czernięcin Główny za „Ciasto drożdżowe przekładane serem i jabłkami”;
II miejsce – KGW Frampol za „Ciasto jaglak”;
III miejsce – KGW Gródki za „Sernik z malinami”.

Wydarzeniem towarzyszącym podsumowaniu był koncert zespołów ludowych: Zespołu Pieśni i Tańca „Zamojszczyzna”, Kapeli Turobińskiej, Zespołu Koromysło oraz Kapeli Yana Gisawy.

(red.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu bilgoraj.com.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%