Zamknij

Dodaj komentarz

„Z kulturą do ludzi”: ZSZiO w Biłgoraju odkrywa smaki i tradycje regionu

Portal informacyjny bilgoraj.com.pl Portal informacyjny bilgoraj.com.pl 11:36, 28.10.2025 Aktualizacja: 12:23, 28.10.2025
Skomentuj Z kulturą do ludzi: ZSZiO w Biłgoraju odkrywa smaki i tradycje regionu Z kulturą do ludzi: ZSZiO w Biłgoraju odkrywa smaki i tradycje regionu

W Zespole Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących (ZSZiO) w Biłgoraju ruszył interdyscyplinarny projekt „Z kulturą do ludzi”. Jest to cykl działań poświęconych odkrywaniu i pielęgnowaniu polskiego dziedzictwa kulturowego, ze szczególnym uwzględnieniem bogatych tradycji regionu biłgorajskiego. Projekt jest współfinansowany ze środków Ministerstwa Edukacji w ramach programu „Nasze tradycje” realizowanego przez Fundację „Bliżej pasji”.

Tajemnice Wypieku Chleba

Inicjatywy w ramach projektu rozpoczęły się intensywnie. Już 28 października 2025 roku odbyły się pierwsze warsztaty kulinarne pod tytułem „Sekret tradycyjnego wypiekania chleba” połączone z degustacją. Była to praktyczna lekcja rzemiosła, której celem było przybliżenie młodzieży procesu powstawania tego podstawowego dla polskiej tradycji pokarmu.

[FOTORELACJANOWA]14038[/FOTORELACJANOWA]

Kontynuując temat chleba, już następnego dnia, 29 października 2025 roku, młodzież wybierze się do jednej z lokalnych restauracji na degustację regionalnych specjałów. Uczniowie będą mieli okazję spróbować chleba wiejskiego z konfiturą oraz kultowego dla regionu chleba sitarskiego ze smalcem.

Tradycje Sitarskie i Podpłomyki

W kolejnych tygodniach program będzie równie bogaty. Na 19 listopada zaplanowano wyjazd do malowniczej Zagrody Guciów, gdzie młodzież uczestniczyć będzie w praktycznych warsztatach pieczenia podpłomyków.

Dołącz do nas na Facebooku!Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i fotorelacje. Jesteśmy tam, gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kolejna inicjatywa, zaplanowana na 21 listopada, to wyjście do biłgorajskiej Zagrody Sitarskiej. Tam, w historycznym otoczeniu, młodzież obejrzy widowisko „Przy pieczeniu chleba”, co będzie okazją do głębszego poznania regionalnych tradycji związanych nie tylko z wypiekiem, ale i z dawnym rzemiosłem sitarskim.

Całość działań ma zwieńczyć kulinarny finał pod koniec listopada – przygotowanie i pieczenie pieroga biłgorajskiego w jednej z lokalnych restauracji. Projekt „Z kulturą do ludzi” w ZSZiO to kompleksowa edukacja, która łączy teorię z praktyką, dając młodzieży poczucie związku z własnym dziedzictwem.

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%