Zamknij

Warsztaty gastronomiczne na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie

Portal informacyjny bilgoraj.com.plPortal informacyjny bilgoraj.com.pl 09:42, 13.12.2024 Aktualizacja: 09:51, 13.12.2024
Skomentuj Warsztaty gastronomiczne na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie Warsztaty gastronomiczne na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie
  • 11 grudnia uczniowie klasy 4TG i 5TG uczestniczyli w warsztatach gastronomicznych na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie.

  • Warsztaty odbywały się na wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii, prowadziły je panie dr hab. Aldona Sobota, dr inż. Anna Wirkijowska, mgr inż. Paulina Łysakowska i pan dr inż. Jarosław Mazurkiewicz.

Uczniowie najpierw wysłuchali krótkiego wykładu na temat produktów zbożowych, przygotowywania zakwasu żytniego, sposobu produkcji makaronu, a następnie uczestniczyli w części praktycznej i samodzielnie wykonali: chałkę na mące orkiszowej z kruszonką, chleb pszenny z dodatkiem soczewicy.

[FOTORELACJANOWA]12350[/FOTORELACJANOWA]

Ponadto otrzymali zakwas żytni do wypieku chleba żytniego pytlowego do wykonania w domu wraz z inspirującymi przepisami. W kolejnej części warsztatów uczniowie mieli możliwość obejrzenia produkcji makaronu z pszenicy durum od podstaw. Na ten proces składają się: przygotowanie surowców, sporządzenie ciasta, formowanie i wykrawanie w specjalnej maszynie oraz suszenie w odpowiedniej suszarni, sortowanie oraz pakowanie produktu już gotowego.

Każdy z uczestników otrzymał samodzielnie upieczone produkty zbożowe: chałkę z kruszonką, chleb udekorowany w dowolny sposób za pomocą szablonów, a także zakwas oraz makaron.

Dołącz do nas na Facebooku!Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i fotorelacje. Jesteśmy tam, gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Ostatnim punktem programu było zwiedzanie uczelni, sal wykładowych, ćwiczeniowych oraz pracowni gastronomicznych. Uczniowie mieli okazję do zapoznania się z ofertą studiów wyższych i w przyszłości kontynuowania swojej nauki w tym zawodzie.

Wyjazd zorganizowała Angelika Woźnica - nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych oraz wychowawca klasy 5TGO Anna Kraczowska - Bednarz. Dzięki inicjatywie Angeliki Woźnicy nasza szkoła nawiąże współpracę z Wydziałem Nauk o Żywności i Biotechnologii w najbliższym czasie.

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%