Zamknij

Kultura zdrowego stylu życia w Smólsku (FOTO)

12:04, 10.06.2023 Aktualizacja: 12:04, 14.06.2023
Skomentuj Kultura zdrowego stylu życia w Smólsku Kultura zdrowego stylu życia w Smólsku

Savoir - vivre, nakrycie świątecznego stołu, ozdoby i dekoracje świąteczno-wiosenne oraz samodzielnie wykonany deser, ciasto lub sałatka. Do tego piękna oprawa, a na koniec uporządkowanie miejsca pracy. To najważniejsze wydarzenia w symulacji obywatelskiej „Kultura zdrowego stylu życia”.

Młodzież w Smólsku spotkała się aby przeprowadzić diagnozę potrzeb w środowisku. W wyniku tej diagnozy powstało kilka pomysłów na działania w postaci symulacji obywatelskich. Aby sprawdzić co się podoba większej grupie odbiorców i co jest dla nich ważne zorganizowano głosowanie w formie budżetu obywatelskiego.

[FOTORELACJA]9283[/FOTORELACJA]

W efekcie tego procesu młodzież ze Smólska wybrała dwie symulacje najbardziej potrzebne w środowisku.

Jedną z nich jest „Kultura zdrowego stylu życia”. Ta nazwa wybrana przez młodzież spotkała się z dużym zainteresowaniem. Symulacja objęła trzy główne elementy: warsztaty savoir - vivru i przygotowanie świątecznego śniadania, tworzenie ozdób świąteczno-wiosennych oraz konkurs gotowania.

[ZT]34705[/ZT]

Przed przystąpieniem do konkursu uczestnicy musieli przygotować się zgodnie z zasadami BHP. Potrzebne było nakrycie głowy, fartuch, rękawiczki jednorazowe. Uczestniczyło 10 par.

Wśród prac konkursowych przeważały desery, tj. ciasta i sałatki owocowe.

[ZT]34676[/ZT]

Młodzi ludzie ucierali, miksowali i kroili z wielkim zaangażowaniem. Wszystkie czynności wykonywali samodzielnie. Po zakończeniu należało uporządkować stanowisko pracy i przygotować danie do zaprezentowania.

W skład komisji oceniającej prace weszli: Pani Dyrektor Szkoły Podstawowej w Smólsku Barbara Wojciechowska, szefowa kuchni Bożena Zyń oraz współorganizatorka konkursu, pani Beata Glinianowicz. Oceny dokonano zgodnie z następującymi kryteriami: estetyka podania, pomysłowość, wkład pracy oraz przestrzeganie zasad BHP.

[ZT]34674[/ZT]

Pierwsze miejsce zajęli Błażej Pasierbiewicz i Rafał Minkiewicz, którzy przygotowali deser owocowy w wydrążonym arbuzie. Drugie miejsce uzyskały Maria Grabek i Emilia Gałus, które przygotowały biszkopt z bitą śmietana i owocami.

Trzecie miejsce zajęły Magdalena Chyl i Julia Micyk, a wykonały tartę z bitą śmietana i owocami. Komisja konkursowa przyznała również wyróżnienie dla Mileny Markowicz i Lidii Markowicz za ciekawą dekoracje deseru w pucharkach. Zarówno zwycięzcy jak i uczestnicy otrzymali książki kucharskie. Miejmy nadzieję, że pozwolą one rozwijać talenty kulinarne uczniów.

Dołącz do nas na Facebooku!Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i fotorelacje. Jesteśmy tam, gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Projekt “Jesteśmy młodzi – o kulturę nam chodzi!” sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021 - 2030.

(bilgoraj.com.pl)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu bilgoraj.com.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%