Savoir - vivre, nakrycie świątecznego stołu, ozdoby i dekoracje świąteczno-wiosenne oraz samodzielnie wykonany deser, ciasto lub sałatka. Do tego piękna oprawa, a na koniec uporządkowanie miejsca pracy. To najważniejsze wydarzenia w symulacji obywatelskiej „Kultura zdrowego stylu życia”.
Młodzież w Smólsku spotkała się aby przeprowadzić diagnozę potrzeb w środowisku. W wyniku tej diagnozy powstało kilka pomysłów na działania w postaci symulacji obywatelskich. Aby sprawdzić co się podoba większej grupie odbiorców i co jest dla nich ważne zorganizowano głosowanie w formie budżetu obywatelskiego.
[FOTORELACJA]9283[/FOTORELACJA]
W efekcie tego procesu młodzież ze Smólska wybrała dwie symulacje najbardziej potrzebne w środowisku.
Jedną z nich jest „Kultura zdrowego stylu życia”. Ta nazwa wybrana przez młodzież spotkała się z dużym zainteresowaniem. Symulacja objęła trzy główne elementy: warsztaty savoir - vivru i przygotowanie świątecznego śniadania, tworzenie ozdób świąteczno-wiosennych oraz konkurs gotowania.
[ZT]34705[/ZT]
Przed przystąpieniem do konkursu uczestnicy musieli przygotować się zgodnie z zasadami BHP. Potrzebne było nakrycie głowy, fartuch, rękawiczki jednorazowe. Uczestniczyło 10 par.
Wśród prac konkursowych przeważały desery, tj. ciasta i sałatki owocowe.
[ZT]34676[/ZT]
Młodzi ludzie ucierali, miksowali i kroili z wielkim zaangażowaniem. Wszystkie czynności wykonywali samodzielnie. Po zakończeniu należało uporządkować stanowisko pracy i przygotować danie do zaprezentowania.
W skład komisji oceniającej prace weszli: Pani Dyrektor Szkoły Podstawowej w Smólsku Barbara Wojciechowska, szefowa kuchni Bożena Zyń oraz współorganizatorka konkursu, pani Beata Glinianowicz. Oceny dokonano zgodnie z następującymi kryteriami: estetyka podania, pomysłowość, wkład pracy oraz przestrzeganie zasad BHP.
[ZT]34674[/ZT]
Pierwsze miejsce zajęli Błażej Pasierbiewicz i Rafał Minkiewicz, którzy przygotowali deser owocowy w wydrążonym arbuzie. Drugie miejsce uzyskały Maria Grabek i Emilia Gałus, które przygotowały biszkopt z bitą śmietana i owocami.
Trzecie miejsce zajęły Magdalena Chyl i Julia Micyk, a wykonały tartę z bitą śmietana i owocami. Komisja konkursowa przyznała również wyróżnienie dla Mileny Markowicz i Lidii Markowicz za ciekawą dekoracje deseru w pucharkach. Zarówno zwycięzcy jak i uczestnicy otrzymali książki kucharskie. Miejmy nadzieję, że pozwolą one rozwijać talenty kulinarne uczniów.
Projekt “Jesteśmy młodzi – o kulturę nam chodzi!” sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021 - 2030.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu bilgoraj.com.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz