Zamknij

BRC dla producentów opakowań – czym charakteryzują się aktualne normy?

Materiał zewnętrzny 13:06, 27.05.2024 Aktualizacja: 13:09, 27.05.2024

BRC dla producentów opakowań – czym charakteryzują się aktualne normy?

System BRC to międzynarodowa norma, dotycząca bezpieczeństwa żywności. Obejmuje ona trzy warianty. Pierwszy z nich określa wymogi produkcji żywności, jej pakowania, dystrybucji i przechowywania. Drugi wariant określa standardy dla producentów i dostawców materiałów opakowaniowych, które stosowane są do pośredniego i bezpośredniego pakowania żywności tudzież pozostałych produktów niebędących żywnością. Trzeci wariant dotyczy jakości i bezpieczeństwa produktów typu non-food.

Znaczenie standardów BRC 

BRC to międzynarodowa norma odnosząca się do bezpieczeństwa żywności. Została opracowana w 1998 roku przez British Retail Consortium – Brytyjskie Konsorcjum Detalistów. To stowarzyszenie branżowe, zrzeszające mniejszych oraz większych detalistów w Wielkiej Brytanii, reprezentuje także ich interesy. System BRC to zbiór wytycznych, wskazówek oraz zaleceń dla podmiotów działających w branży spożywczej

Standard BRC jest odpowiedzią na potrzeby przemysłu spożywczego. Powstał w celu ujednolicenia praktyk produkcyjnych, gwarantujących bezpieczeństwo produkcji, przechowywanie, dystrybucję materiałów oraz wyrobów mających kontakt z żywnością. Wdrożenie strategii BRC w przedsiębiorstwie potwierdza, że spełnia ono rygorystyczne wymagania higieniczne i prawne. 

BRC Packaging Materials, czyli dla producentów opakowań oraz materiałów opakowaniowych został opublikowany w 2001 roku.

Jaki jest główny cel norm BRC w kontekście producentów opakowań?

Producenci i dostawcy opakowań spożywczych muszą spełniać wymagania bezpieczeństwa żywności tudzież posiadać potwierdzenie prowadzonej działalności zgodnie z normami produkcyjnymi. Właśnie dlatego powstał BRC Global Standard for Packaging Materials. Systematyzuje on praktyki produkcyjne, gwarantując bezpieczeństwo całościowego łańcucha dostaw. Celem standaryzacji jest ustanowienie jednolitych norm, które są niezbędne do obiektywnej i niezależnej oceny predyspozycji jakościowych oraz produkcyjnych producentów opakowań. Standard BRC for Packaging Materials to międzynarodowe potwierdzenie, świadczące o spełnieniu szczegółowych i restrykcyjnych wymagań, dotyczących produkcji materiałów i opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Przedsiębiorstwa uzyskujące certyfikat, mogą wykazać, że ich produkcja przebiega w sposób bezpieczny oraz zgodny z przepisami. 

Jakie wymagania BRC stawia producentom opakowań?

Kluczowe wymagania standardu BRC Packaging obejmują:

  • Zaangażowanie najwyższego kierownictwa

Efektywny system zarządzania jakością opakowań wymaga zaangażowania najwyższego szczebla kierownictwa m.in. poprzez: określenie celów, oceny skuteczności podejmowanych działań, analizę systemu zarządzania ryzykiem i zagrożeniami, jak również zmian w produktach czy wycofaniu wyrobu.

  • System zarządzania zagrożeniami oraz ryzykiem

To lista zawierająca potencjalne zagrożenia z uwzględnieniem celowych incydentów, oceny ryzyka oraz analizy zagrożeń.

  • System zarządzania bezpieczeństwem oraz jakością produktu

Określenie zgodności wymagań odnoszących się do zarządzania jakością oraz dobrych praktyk higienicznych. Obejmuje także kryteria dotyczące specyfikacji produktu, jak również monitorowania dostawy, zarządzania incydentami oraz wycofaniem produktu. To również przeglądy oraz aktualizacja dokumentacji systemowej, audyty wewnętrzne, monitorowanie dostawców materiałów czy nadzór nad procesami produkcyjnymi.

  • Standardy nakładane przez lokalizacje

To spełnienie oczekiwań względem środowiska produkcyjnego. Oznacza to prawidłowe utrzymanie urządzeń i budynków, jak również przeglądy, ocena stanu zabezpieczeń zakładu, metody oraz częstotliwość sprzątania, kontrola zanieczyszczeń produktu czy gospodarka odpadami.

  • Kontrola produktu i procesu

Dotyczy projektowania, rozwoju kontroli oraz testowania produktów, jak również nadzoru procesu. 

  • Personel

Określa wymagania względem personelu tj. szkolenia i podnoszenie kompetencji. Dotyczy także oczekiwań związanych z zapleczem socjalnym, czyli stosowanie odzieży ochronnej oraz higiena.

Dlaczego producenci opakowań powinni przechodzić audyty zgodności i certyfikację wg BRC?

Audyty są ważne dla potwierdzenia wysokiej jakości produktów. Ich częstotliwość powinna być ustalana w odniesieniu do oceny ryzyka poszczególnych procesów, jak również wcześniejszych wyników kontroli. Wszystkie procesy powinny być kontrolowane przynajmniej raz w roku. Audyt wewnętrzny musi być wdrożony w całości wraz z gwarancją skuteczności. Zakres programu powinien obejmować m.in.: HARA – analizę ryzyka i zagrożeń bądź plan bezpieczeństwa oraz jakości produktu, programy wstępne, np. w zakresie higieny, wdrożone procedury, których zadaniem jest osiągnięcie standardu przy uwzględnieniu poszczególnych jego modułów. 

W przypadku zakładów, które wytwarzają materiały dedykowane do kontaktu z żywnością, powinien zostać wdrożony osobny program udokumentowanych kontroli, którego zadaniem jest zapewnienie utrzymania środowiska fabrycznego oraz sprzętu przetwórczego w należytym stanie. Celem audytu jest kontrola zgodności z najwyższymi standardami z zakresu bezpieczeństwa żywności. Audytor weryfikuje infrastrukturę produkcyjną, jak również sprawdza dokumentację oraz przebieg procesów. Audyt BRC stanowi poświadczenie wiarygodności wytwarzanych produktów. 

Jakie są korzyści wynikające z takiej certyfikacji?

Pozyskanie certyfikatu BRC Packaging Materials dostarcza wiele korzyści dla przedsiębiorstwa. Do najważniejszych atutów można zaliczyć:

  • potwierdzenie spełnienia szczegółowych wymagań względem produkcji materiałów oraz opakowań do kontaktu z żywnością na skalę międzynarodową;
  • międzynarodowe rozpoznanie w tym łańcuchu dostaw;
  • spełnienie wymagań międzynarodowych partnerów biznesowych
  • zapewnienie wysokiej jakości opakowań oraz etykiet do żywności;
  • zapewnienie zgodności produktu z wymaganiami dla danego sektora;
  • zgodność produkcji z wymogami prawnymi oraz dyrektywami unijnymi;
  • ciągłe doskonalenie systemu zarządzania jakością oraz bezpieczeństwem produktu opakowaniowego;
  • zapewnienie bezpieczeństwa użytkowania opakowań przez konsumentów;
  • spełnienie wymogów kwalifikacyjnych jako dostawca dla odbiorców z branży spożywczej;
  • szybszy czas wdrożenia produktu na rynek;
  • zdobycie przewagi nad konkurencją na rynku międzynarodowym;
  • ograniczenie ryzyka związanego z wystąpieniem niezgodności produktu;
  • wzrost zaufania konsumentów.

Bezpieczeństwo produktów spożywczych jest jednym z najważniejszych priorytetów dla konsumentów. Zatem łańcuch dostaw musi zapewnić pełną zgodność z przepisami. Stąd też coraz więcej dostawców i producentów ubiega się o odpowiednie certyfikaty zatwierdzane przez GFSI – Globalną Inicjatywę Bezpieczeństwa Żywności.

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu bilgoraj.com.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%