Czym takim jest spirytus? Wedle definicji to wodny roztwór alkoholu etylowego, z maksymalnym stężeniem alkoholu równym 95,6%. Przy czym mowa tu o stężeniu maksymalnym.
Wyróżnić możemy co do zasady dwa rodzaje spirytusu. Pierwszy z nich - spirytus rektyfkowany - wytwarzany jest w gorzelniach w procesie destylacji i nadaje się do spożycia. Otrzymywany jest on z takich surowców jak buraki cukrowe, ziemniaki, zboże.
Drugi rodzaj to spirytus do celów przemysłowych. Jest uzyskiwany syntezy mieszaniny gazów tj. wodór oraz tlenek węgla z wodą. Dzięki temu powstaje etanol.
Spirytus należy do produktu alkoholowego o największej mocy, ma też działanie odkażające, dezynfekcyjne oraz bakteriobójcze. Dawno temu, w medycynie, był szeroko stosowany jako środek do oczyszczania ran, a także dezynfekcji narzędzi chirurgicznych. Obecnie, bardziej przydaje się w kuchni jako środek spożywczy do wypieku ciast, jako forma napoju i baza do wielu trunków, a także jako środek rozgrzewający, którym nacieramy zmarznięte stopy, dłonie czy plecy.
Spirytus, jak wspomniano, znajduje duże zastosowanie w cukiernictwie, do nasączania biszkoptów ciast, dodatek do smażenia pączków czy faworków.
Spirytus rektyfikowany wciąż jest ceniony za właściwości odkażające i bakteriobójcze, więc można go spotkać jako środek do dezynfekcja powierzchni czy jako składnik produktów odkażających. Z punktu medycznego, chętnie jest stosowany jako wcierka do rozgrzania i rozluźnienia mięśni.
Spirytus chętnie jest też wykorzystywany w przemyśle, bo ma właściwości odtłuszczające. Dlatego też stosowany jest do mycia maszyn, usuwania tłustych zanieczyszczeń czy jako rozpuszczalnik.
Oczywiście, na bazie spirytusu, produkowane są także rozmaite alkohole. Najbardziej znana jest wódka, a także bimber, ale to nie wszystko.
Na bazie tego produktu powstają różnego rodzaju nalewki, likiery, a także gin, rum, tequila, absynt.
Jeśli chcesz kupić dobry i sprawdzony spirytus rektyfikowany, zapraszamy do odnalezienia go w naszej ofercie.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz