Podczas warsztatów uczniowie po tym, jak prawdziwymi brzozowymi miotłami wymietli zimę, poznali różne zwyczaje wielkanocne oraz nauczyli się, jak zdobić pisanki przy użyciu tradycyjnej techniki batikowej. Ta wymagająca precyzji metoda polega na nanoszeniu wzorów roztopionym woskiem, a następnie barwieniu jajek na intensywne kolory. Dowiedzieli się, jak powstają palmy wielkanocne i skąd się bierze popiół na Środę Popielcową.
Nie zabrakło również kulinarnych atrakcji. Dzieci miały możliwość samodzielnie ubić śmietanę na masło przy pomocy tradycyjnych maselnic, a następnie skosztować go na słodkiej bułce. Poznały także proces wytwarzania twarogu, odciskając zsiadłe mleko przy wykorzystaniu dawnych narzędzi. Smakiem Świątecznych potraw dopełnił degustacja tradycyjnego żurku oraz maślanki.
Podczas spotkania nie zabrakło również słodkich wypieków. Mamy uczniów przygotowały pyszne babki wielkanocne, które stanowiły doskonałe zwieńczenie kulinarnych warsztatów.
Warsztaty wielkanocne w Dąbrowicy były nie tylko cenną lekcją tradycji, ale także wspaniałą okazją do integracji oraz wspólnej zabawy. Wspólnie z seniorkami odśpiewano ludowe piosenki “Hej od Biłgoraja jadę”, “Lipkę”, “W moim ogródecku”.
Uczniowie z entuzjazmem angażowali się w każde zadanie, a zdobytą wiedzę i doświadczenie smaków i zapachów tradycyjnych potraw będą przywoływać we wspomnieniach w przyszłości.
[ZT]51640[/ZT]
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz