Zamknij

Dzień Miodu i Pieroga. Konferencja pszczelarska, tradycyjna kuchnia, koncerty... Tak świętowano w Biszczy

19:47, 24.07.2022 Aktualizacja: 21:52, 24.07.2022
Skomentuj

W Biszczy w powiecie biłgorajskim odbyło się dziś święto rolników uprawiających grykę oraz pszczelarzy. Dzień Miodu i Pieroga odbył się nad Zalewem Biszcza - Żary.

-Wydarzenie jest promocją produktów, z których słynie nasza gmina, z których słynie powiat biłgorajski. Promujemy pieróg gryczany, biłgorajski oraz miód, szczególnie miód gryczany. Nasz region słynie z uprawy gryki. Chcemy integrować społeczność lokalną oraz stworzyć markę produktów, które przyciągną do nas turystów - zaznacza Piotr Cichórz, dyrektor GOKSiR-u w Biszczy.

Wydarzenie rozpoczęło się od konferencji pszczelarskiej zorganizowanej w godzinach przedpołudniowych oraz Mszy świętej. Następnie uczestnicy przenieśli się nad Zalew Biszcza - Żary.

[FOTORELACJA]8356[/FOTORELACJA]

Tutaj odbyła się część kulturalna wydarzenia. Wystąpiła Gminna Orkiestra Dęta „Złota Nuta” z Biszczy, zespoły śpiewacze z terenu gminy Biszcza, Bogdan Pęcak i Fletnia Pana, Kapela Bidaczuchy, a także Lolek Orkiestra z sarmacką i góralską biesiadą oraz zespoły Koromysło, InoRos i Roxait.

Nie zabraknąć stoisk z regionalną kuchnią i ekologicznymi produktami. Były także atrakcje dla dzieci.

W organizację Dnia Miodu i Pieroga włączył się Urząd Marszałkowski. -Chcemy by to wydarzenie oraz lokalne produkty, przygotowywane wg. tradycyjnych receptur z naturalnych składników, stały się jedną z naszych wizytówek - zaznacza wicemarszałek Michał Mulawa.

-Turystom chcemy pokazać to piękne miejsce wraz z Zalewem Biszcza - Żary. Tutaj gościnność łączy się z otwartością i kuchnią, której w żadnej innej części Polski nie uświadczymy - przekonuje wicemarszałek.

Ziemia Biłgorajska słynie z pieroga biłgorajskiego. -Recepturę zna każda gospodyni. Składniki to ziemniaki, kasza gryczana, masło, tłuszcz, ser i przyprawy. Co ciekawe te same składniki, ale co gospodyni, to inny smak pieroga - podkreśla Wiesława Mura z Koła Gospodyń Wiejskich „Wólczanki” z Wólki Biskiej.

-U nas rolnicy uprawiający rośliny miododajne i pszczelarze żyją razem. Cały nasz powiat jest ekologiczny, tereny mamy piękne, uzdrowiskowe bym powiedział. jest więc potencjał na rolnictwo ekologiczne i rozwój turystyki. U nas można odpocząć i aktywnie spędzić czas, a przy okazji delektować się tradycyjnymi smakami. To wydarzenie tylko to wszystko potwierdza - podkreśla Zbigniew Pyczko, wójt gminy Biszcza.

Dzień Miodu i Pieroga jest jednym z ważniejszych świąt na terenie Ziemi Biłgorajskiej. To dożynki rolników uprawiających grykę oraz pszczelarzy.

(bilgoraj.com.pl)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%