Zamknij

To była prawdziwa kulinarna bitwa połączona z pokazem gotowania (FOTO)

Starostwo Powiatowe w Biłgoraju/red. 19:35, 05.10.2023 Aktualizacja: 20:59, 05.10.2023
5 To była prawdziwa kulinarna bitwa połączona z pokazem gotowania To była prawdziwa kulinarna bitwa połączona z pokazem gotowania

W lokalu gastronomicznym w Glinach w gminie Księżpol odbyła się konferencja podsumowująca - realizowany przez powiat biłgorajski przy wsparciu Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Lublinie - projekt "Ekologiczni - propagowanie kultury dbałości o środowisko w powiązaniu ze stylem zdrowego trybu życia członków stowarzyszeń i grup nieformalnych z terenu powiatu biłgorajskiego”.

Dołącz do nas na Facebooku!Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i fotorelacje. Jesteśmy tam, gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

W wydarzeniu udział wzięło około 400 osób, w tym członkowie KGW, stowarzyszeń i organizacji społecznych, samorządowcy, dyrektorzy miejskich i gminnych domów i ośrodków kultury oraz poseł Beata Strzałka i wicemarszałek Michał Mulawa.

W ramach realizowanego projektu na terenie powiatu biłgorajskiego zaplanowano szereg działań, których główny obszar tematyczny to zrównoważony rozwój i ochrona zasobów środowiskowych. Tak wyglądają przegotowania do konferencji, wydawanie materiałów i przybycie uczestników. Zachęcamy do obejrzenia galerii zdjęć:

[FOTORELACJA]9628[/FOTORELACJA]

Wydarzenie rozpoczęło się od konferencji poświęconej bioróżnorodności. Specjaliści z dziedziny rolnictwa, ochrony środowiska, gospodarki oraz ARMiR głosili referaty dla uczestników realizowanego przez powiat biłgorajski projektu.

Jako pierwszy referat o bioróżnorodności powiatu biłgorajskiego wygłosił Marek Konopka kierownik Wydziału Rolnictwa, Ochrony Środowiska i Leśnictwa Starostwa Powiatowego w Biłgoraju.Następnie głos zabrał Andrzeja Wojtyło dyrektor Roztoczańskiego Parku Narodowego, który przybliży temat ochrony przyrody na polu zrównoważonego rozwoju rolnictwa. Program rolno-środowiskowo-klimatyczny kierowany do rolników przez ARiMR” omówił Bartłomiej Świtała Kierownik Biura Powiatowego w Biłgoraju Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Biłgoraju.Przedstawiciele Zespołów Doradztwa Rolniczego przybliżyli temat „Rolnictwo ekologiczne w powiecie biłgorajskim - Zasady zdrowego odżywiania na przykładzie produktów kiszonych”.

[FOTORELACJA]9629[/FOTORELACJA]

Wg. tradycyjnych receptur, z ekologicznych produktów i kunsztem doświadczonych gospodyń, tak powstały dnia, które prezentowały Koła Gospodyń Wiejskich podczas konferencji podsumowującej projekt "EkoLogiczni - propagowanie kultury dbałości o środowisko w powiązaniu ze stylem zdrowego trybu życia członków stowarzyszeń i grup nieformalnych z terenu powiatu biłgorajskiego”.

- Chodzi nam o zachowanie bioróżnorodności lokalnego środowiska przyrodniczego, wzrost świadomości konsumentów w zakresie ochrony przyrody oraz zwiększenie wiedzy dotyczącej możliwości wykorzystania lokalnych produktów w tym pochodzących z upraw ekologicznych - zaznacza wicestarosta Tomasz Rogala.

Przygotowane przez panie i panów z KGW dania były oceniane przez jury, dla zwycięzców - za pierwsze trzy miejsca - przewidziane są nagrody, w postaci energooszczędnego sprzętu AGD.Zobaczcie co przygotowały poszczególne KGW i reprezentanci gmin. Te potrawy cieszą podniebienie, żołądek i oko!

[FOTORELACJA]9630[/FOTORELACJA]

Podczas konkursu kulinarnego nie mogło zabraknąć ZSZiO - Zespół Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju, placówki dla których organem prowadzącym jest powiat biłgorajski, a która kształci w szeroko rozumianych zawodach kulinarnych.

Rafał Włoch szef kuchni z Zamościa zdradził paniom z KGW kuchenne tajniki, sam także mógł się nauczyć trików gospodyń spod Biłgoraja oraz poznać ciekawe, tradycyjne przepisy z wykorzystaniem lokalnych produktów z biłgorajskich pól, ogrodów i sadów. Dopełnieniem konferencji podsumowującej projekt „EkoLogiczni - propagowanie kultury dbałości o środowisko w powiązaniu ze stylem zdrowego trybu życia członków stowarzyszeń i grup nieformalnych z terenu powiatu biłgorajskiego”, było wspólne gotowanie. Panie miały szansę przyjrzeć się pracy mistrza kuchni, wymienić przepisami czy kuchennymi tajemnicami na smaczne, zdrowe i pożywne dania.

Na stole Rafała Włocha królowała kaczka i miks sałat oraz potrawy na bazie lokalnych produktów. Panie zaprezentowały to z czego słynie Ziemia Biłgorajska, czyli mięsa, potrawy na bazie kaszy i ziemniaków, pieróg biłgorajski w różnych wydaniach. Nie zabrakło słodkości od serników po szarlotki, rolady i nimi torty.

[FOTORELACJA]9631[/FOTORELACJA]

Wsparcie z WFOŚiGW wyniosło 106 tys. zł.

Foto: Starostwo Powiatowe w Biłgoraju

(Starostwo Powiatowe w Biłgoraju/red.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (5)

WYRÓŻNIONE KOMENTARZE

Pozostałe komentarze

Michał Michał

1 0

Te kadzenie to robi się śmieszne i żałosne. Oj będzie pani poseł bardzo rozczarowana jak zobaczy swój wynik 15 października. Te śmieszne wpisy nie będą już żadną osłodą.

02:21, 06.10.2023
Wyświetl odpowiedzi:0
Odpowiedz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu bilgoraj.com.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%