Zamknij

Bitwa Regionów w Potoku Górnym. Koła Gospodyń Wiejskich zaprezentowały tradycyjne smaki

09:46, 07.08.2022 bilgoraj.com.pl Aktualizacja: 22:44, 07.08.2022
Skomentuj

11 Kół Gospodyń Wiejskich oraz stowarzyszenia wzięły udział w Bitwie regionów. Wydarzenie, którego celem było promowanie regionalnych potraw, a także bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych oraz promocja i wspieranie kół gospodyń wiejskich, odbyło się w Potoku Górnym.

Organizatorem konkursu „Bitwa Regionów” jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przy wsparciu organizacji okołorolniczych. Idea konkursu zrodziła się z zamiłowania do polskiej kuchni regionalnej, rodzimego folkloru, chęci promocji polskiej żywności oraz szerzenia patriotyzmu konsumenckiego.

[FOTORELACJA]8381[/FOTORELACJA]

-Impreza skierowana jest do pań z KGW, które mają okazję do zaprezentowania swoje talenty kulinarne. W tym konkursie chodzi nam o dwie rzeczy. Po pierwsze pokazanie różnorodności tradycji kulinarnych regionów Polski. Po drugie chcemy zachęcać do kupowania produktów polskich do wykorzystywania tradycyjnych przepisów i do pokazywania naszej zdrowej żywności - podkreśla Anna Gembicka, wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Konkurs w Potoku Górnym odbywał się w dwóch kategoriach: najsmaczniejsza potrwa oraz deser.

Tradycyjną kapustę z grochem i ziemniakami w łupinach przygotowało KGW w Jasieniku Starym. -Wszystkie składniki są naturalne z naszych pól i gospodarstw, a przepis tradycyjny, tak gotowały nasze babcie. To bardzo pożywna potrwa. Jak się rolnicy cały dzień na polu napracują to jak wieczorem zje takie sycące danie, to się naje. Zwłaszcza, że nasza kapusta z mięsem jest pożywna - podkreśla Stanisława Hasiak z KGW w Jasieniku Starym.

Daniem konkursowym KGW Lipiny Górne Borowina, był zawiniec po borowińsku z żurawiną . Panie przygotowały także deser. -Na deser zaproponowaliśmy ciasto, które nazywa się dyniowa pokusa. Jest to ciasto czekoladowo - dyniowe z kremem truflowym i bezą kokosowo - dyniową, z musem z dyni piżmowej do tego także śliwki moczone w spirytusie - informuje Elżbieta Derylak, członkini KGW Lipiny Górne Borowina.

-Patrząc na działalność KGW, to one łączą pokolenia, tam są babcie, mamy, córki, synowe i wnuczki. Łączą one tradycje z zamiłowaniem do lokalnej kuchni. Bitwa Regionów to wydarzenie kulinarne, które pozwala naszym paniom zaprezentować to co w lokalnej kuchni najlepsze. To wszystko panie łączą z nowoczesnością. Przygotowane potrawy i desery zachwycały - podkreśla poseł na Sejm RP, Beata Strzałka.

Stanisław Dyjak wójt gminy Potok Górny zwraca uwagę na kwestie integracyjne Bitwy Regionów. -11 kół gospodyń wiejskich, regionalne produkty, tradycyjne smaki, kolorowe stanowiska oraz rzesza mieszkańców naszego powiatu. Wygraliśmy wszyscy, bo była integracja, atrakcje dla dzieci i smaczne dania, a wszystko połączone z promocją naszego regionu - zauważa Stanisław Dyjak.

-Chciałbym wszystkim podziękować, za obecność i organizację wydarzenia. Ta inicjatywa pokazała, jaki w naszych społecznościach jest potencjał. Wiele naszych potraw to marka sama w sobie. Należy o tym pamiętać - dodaje wójt Dyjak.

Bitwa Regionów, wyniki:

I miejsce - KGW w Zamchu - za kurdybały;

II miejsce - Stowarzyszenie "Babeczki" w Tereszpolu - Zaorendzie - kulesza;

III miejsce - KGW Cebulanki" w Przemieściu Szczebrzeszyńskim - gołąbki z kaszą gryczaną, mięsem i grzybami.

Wyróżnienia:

KGW w Lipinach Górnych - Borowina - zawijaniec po borowińsku z żurawiną;

KGW w Hedwiżynie - hołubce z kaszą gryczaną.

(bilgoraj.com.pl)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%