Strona startowa

Wiadomości - Aktualności

'Nasze Biłgorajskie'

Dodał: red Data: 2010-11-10 16:03:19 (czytane: 6719)

Od kilku lat Powiat Biłgorajski wyróżnia wiodących przedsiębiorców. W tym celu organizowany jest konkurs „Nasze Biłgorajskie”, który ma za zadanie promocję firm działających na terenie powiatu, które reprezentują ponadprzeciętny godny naśladowania poziom.

Kancelaria Doradztwa Podatkowego BIURGAW Jan Gawda
www.biurgaw.ns24.net,Biuro rachunkowe, Jan Gawda, Biurgaw, rozliczenia, księgi podatkowe, biłgoraj, księgowy, księgowy biłgoraj,

Ul. Komorowskiego 3 /pokój 113 i 115/ I piętro. 23-400, Biłgoraj



Jak informuje Magdalena Szewczuk rzecznik Starostwa Powiatowego, konkurs adresowany jest do wszystkich firm działających na terenie powiatu, niezależnie od charakteru zakładu pracy, jego wielkości, czy liczby zatrudnionych pracowników. - Wyboru wyróżniających się firm dokonuje kapituła składająca się z przedstawicieli Starostwa. Wyróżnienia przyznawane są w kategoriach: budownictwo, przemysł spożywczy, meblowy i przerób drewna, transport, żywność ekologiczna, turystyka, hotelarstwo i gastronomia – dodaje Szewczuk.

nasze_bilgorajskie.jpg.JPG


Ocenie podlegają osiągnięcia trzech ostatnich lat. Dotychczas wyróżniono kilkadziesiąt najprężniejszych firm w powiecie. W tym roku do tego grona dołączyli:

1. Zakład Wyrobów z Drewna - Krzysztof Sobaszek

Tartak Gromada 163. Firma powstała w 1990 roku. Zatrudnia 19 osób. Produkuje: więźby dachowe, łaty, deskę podłogową, elewacyjną, płytę sklejkową, kantówkę klejoną, wyroby strugane. Oferuje suszenie i impregnację drewna. Produkty firmy trafiają na teraz całego kraju. Drewno pochodzi z nadleśnictw: Sieniawie, Józefowie, Zwierzyńcu, Biłgoraju, Świdniku, Chełmie, Krasnymstawie.

Oferuje: tarcice sosnową suchą i mokrą, więźby, kantówki, boazerie, szalówki, deski podłogowe, elewacyjne, płyty klejone, kantówki klejone, elementy strugane, suszenie, impregnacje i transport dłużyc.

2. „Z.P.U. TransBET” - Alina i Czesław Puźniak

Firma założona została w 1994 roku. Oferta obejmuje: produkcję wyrobów betonowych: beton towarowy z atestem, beton posadzkowy z atestem, kręgi betonowe wg/DIN, bloczki betonowe, płyta ażurowa, płyta „Jomba”, usługi transportowe: samochody ciężarowe – HDS, pompy do betonu Stetter – Schwing, betonomieszarki, spycharki, ładowarki, koparki. Wykopy: ławy fundamentowe, piwniczne, niwelacja terenu, usługi zbrojarskie: strzemiona, wyginanie stali zbrojeniowej.

3. Ciastkarnia „MARCYŚ” Janina Dzido, Tomasz Dzido, Stary Bidaczów


Powstała w 2004 roku. Posiada 3 sklepy w Biłgoraju oraz współpracuje z jednym w Biłgoraju i jednym w Józefowie. Produkty ciastkarni zamawiane są na wesela i przyjęcia okolicznościowe. Potrzebne produkty sprowadzane są z różnych hurtowni, a czasem z zagranicy. Firma zatrudnia 16 osób.

Ciastkarnia MARCYŚ mieści się w Starym Bidaczowie w budynku, który został zaprojektowany według norm obowiązujących w Unii Europejskiej. Dzięki temu, że starannie dopracowujemy każdy szczegół związany z prowadzeniem zakładu i produkcją ciast zamawiane produkty są wytwarzane ze składników wysokiej jakości co zapewnia świeżość, niepowtarzalny i delikatny smak.

Oferta jest skierowana do wymagających klientów, którzy cenią sobie jakość, profesjonalizm i tradycyjny smak. Firma stara się stale poprawiać jakość świadczonych usług, o czym świadczą szkolenia pracowników w profesjonalnych ośrodkach dla cukierników oraz wdrożony system HACCP, który pozwala na szczegółową kontrolę procesu produkcji a w konsekwencji podnosi jakość wytwarzanych produktów.

4. Max Pol PPHU, Józef Maciocha

Firma istnieje od 1990 r. Zajmuje się tartacznictwem, produkuje opakowania, palety, więźby dachowe. Zatrudnia 2 osoby. Zbyt: kiedyś Holandia, teraz na terenie Polski.

5. Firma Tadeusz Mazurek

Firma zajmuje się sprzedażą płyt meblowych, produkcją frontów meblowych, sprzedażą akcesoriów meblowych. Firma istnieje od 1984 roku. Jej produkty rozprowadzane są na terenie całej Polski, a także za granicę. Surowce pozyskuje z terenu Polski oraz z Hiszpanii. Firma zatrudnia od 12 do 15 osób.

6. Elżbieta i Piotr Paluch

Zajmuje się biciem oleju.

7. GRAN- BET Zakład Kamieniarski, Wojciech Wajda, Kazimierz Wajda

Firma w Tereszpolu Zaorenda, produkuje pomniki, płyty nagrobkowe granitowe oraz marmurowe, schody zewnętrzne i wewnętrzne, parapety, blaty kuchenne, stoły grillowe, kominki, posadzki granitowe i marmurowe. Istnieje od 1979 roku (ojciec) od 2005 roku prowadzi ją syn. Współpracuje z organizacjami pozarządowymi przy tworzeniu miejsc pamięci, pomników, tablic pamiątkowych., w części je sponsorując. Zatrudnia 3 osoby. Działa na terenie województwa lubelskiego i podkarpackiego.

8. Józef Grzyb

Pan Józef prowadzi gospodarstwo rolne o powierzchni 31,30 ha gruntów własnych oraz dzierżawi corocznie od 5 do 22 ha gruntów ornych. Specjalizuje się w produkcji tytoniu jasnego. Gospodarstwo prowadzi produkcje tytoniu w najnowocześniejszej technologii na skalę europejską. Rozpoczyna się produkcją rozsady na tackach styropianowych, pływających na wodzie wzbogaconej odżywką. Produkcja odbywa się w namiotach foliowych ogrzewanych na specjalnie uformowanych stołach. Rozsada sadzona jest za pomocą sadzarki produkcji włoskiej udoskonalonej przez rolnika przez dodanie dwóch sekcji, co umożliwia jednocześnie sadzenie sześciu rzędów tytoniu. Pielęgnacje wykonuje się wielorakiem z wymiennymi elementami roboczymi z jednoczesnym dokarmianiem roślin. Zbiór liści prowadzi się za pomocą samobieżnej platformy (produkcji francuskiej) z sześciu rzędów z jednoczesnym nabiciem na wieszaki. Gospodarstwo wyposażone jest w sześć suszarni kontenerowych opalanych olejem opałowym i sterowanych procesorami. Wyprodukowany tytoń sprzedawany jest poprzez Łukowska Grupę Producentów Tytoniu w Łukowej. Kompleksowa technologia produkcji tytoniu jest podglądana przez innych producentów z kraju i z zagranicy. Gospodarstwo się systematycznie rozwija korzystając z kredytów preferencyjnych i funduszy unijnych. Posiada pełne wyposażenie w ciągniki rolnicze, sprzęt uprawowy, pielęgnacyjny i środki transportowe. Ponadto rolnik prowadzi pozarolniczą działalność gospodarczą w zakresie handlu nawozami, materiałami budowlanymi oraz prowadzi delikatesy spożywcze w centrum Łukowej. Gospodarstwo wyróżnia się wysokim poziomem estetyki obejścia i porządkiem. Pan Józef Grzyb jest Prezesem Łukowskiej Grupy Producentów Tytoniu w Łukowej oraz Delegatem Lubelskiej Izby Rolniczej. W 2009r państwo Halina i Józef Grzyb zostali Laureatem Krajowym w prestiżowym konkursie AgroLiga, za co zostali nagrodzeni przez pełniącego wówczas obowiązki prezydenta, marszałka Sejmu Bronisława Komorowskiego.

Reklama.

9. Stanisław Dziura

Pan Stanisław Dziura prowadzi gospodarstwo rolne o powierzchni 41,46 ha (w tym 10 ha to grunty dzierżawione). Na gruntach rolnych uprawiane są pasze dla bydła oraz pszenica przeznaczona na sprzedaż do młyna. Gospodarstwo ukierunkowane jest na produkcję mleka. Zwierzęta utrzymywane są w nowoczesnej oborze na 55 stanowisk, wybudowanej w 2003r. Budynek inwentarski spełnia wszystkie wymagania z zakresu dobrostanu zwierząt, higieny i bezpieczeństwa żywności. Jest on wyposażony w dojarkę przewodową oraz schładzalnik mleka na 2000l firmy De Lawal. Stado podstawowe stanowią krowy o wysokim potencjale produkcyjnym rasy Holsztyno - Fryzyjskiej czarno-białej i czerwono-białej. Średnia wydajność krów w 2009r. wynosi 6700 kg mleka o zawartości tłuszczu 4,02% i białka 3,35 %. Całość wyprodukowanego mleka odstawiana jest na zasadzie umowy kontraktacyjnej do Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krasnymstawie. Utrzymywane zwierzęta żywione są o w oparciu o wysokiej jakości pasze objętościowe produkowane we własnym gospodarstwie (kiszonka z kukurydzy i sianokiszonka). Pasze te wytwarzane są przy użyciu własnych maszyn zakupionych w ramach funduszy unijnych i preferencyjnych kredytów przeznaczonych na rozwój rolnictwa. Gospodarstwo posiada nowoczesny park maszyn rolniczych umożliwiający dokładne i terminowe wykonywanie wszystkich zabiegów agrotechnicznych. W dalszych planach rozwojowych zakłada się powiększenie areału użytków rolnych gospodarstwa.

Pan Dziura ciągle podnosi swoje kwalifikacje, uczestniczy w wielu tematycznych szkoleniach i konferencjach. W prowadzeniu gospodarstwa pomagają mu synowie z których jeden jest absolwentem Akademii Rolniczej. Pan Stanisław Dziura od szeregu lat współpracuje z Lubelskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego i udostępnia swoje gospodarstwo do prowadzenia szkoleń.

10. Krystyna Chajęcka


Krystyna Chajęcka od 2005 roku prowadzi gospodarstwo rolne o pow. 11,36 ha. Działalność rolniczą rozpoczęła od modernizacji istniejącej chlewni i adoptacji stodoły na tuczarnię, uzyskując 360 stanowisk dla tuczników. W ubiegłym roku wybudowała nowoczesną tuczarnię na 800 stanowisk w jednym rzucie.

Sprzedaż roczna obecnie wynosi ok. 4000 szt. tuczników. Zwierzęta odstawiane są do firmy „Sokołów”S.A. Oddział w Jarosławiu na podstawie długoterminowej umowy kontraktacyjnej, uzyskując wysoką mięsność w granicach 58-59%. Tucz prowadzony jest w oparciu o warchlaki z zakupu początkowo z krajowych chlewni, potem z Holandii, a obecnie z Danii. Wstawiane zwierzęta średnio ważą ok. 30 kg, bardzo szybko przyrastają, tucz trwa średnio 95 dni. Żywienie oparte jest o pasze pełnoporcjowe, obecnie firmy Nutrena i Provimi. Pasze rozprowadzane są paszociągiem z silosów wieżowych do kojców.

Budynki tuczarni są doskonale zmechanizowane, a w szczególności nowy, gdzie zastosowano: mechaniczną wentylację z automatycznym sterowaniem temperatury i wilgotności, dwie linie, z których jedna rozprowadza pasze do turbomatów, a druga leki.

Chlewnie wyposażyła firma Inwest-Agro z Motycza. Zastosowane rozwiązania techniczne w chlewni zapewniają zwierzętom dobrostan i spełniają wymogi ochrony środowiska.

Gnojownica przechowywana jest w szczelnych zbiornikach o łącznej pojemności około 1100 m3. Po każdej odstawie tuczników przeprowadza się dokładną dezynfekcję pustych kojców przez firmę zewnętrzną. Po uprzednim umyciu pomieszczenia są bardzo dokładnie zamgławianie.

Ferma Pani Chajęckiej, to ferma o wysokim statusie zdrowotnym. Od 2009 roku posiada świadectwo chlewni wolnej od chA (choroby Aujeszkiego). Zatem mogą tu trafiać zwierzęta pochodzące tylko z ferm wolnych od chA. Obecnie są poważnie zaawansowane zamiary wykorzystania gnojowicy do produkcji biogazu, a w związku z tym, być może dalsza rozbudowa chlewni.

Grunty orne zostały obsadzone porzeczką czarną i maliną. Obecnie gospodarstwo jest w okresie przestawiania się na ekologiczny system produkcji. Pani Chajęcka jest członkiem grupy producenckiej owoców miękkich Bio - Food Roztocze. Gospodarstwo jest bardzo zadbane, czyste i estetyczne.

/bilgoraj.com.pl/

Zobacz także

Powiat biłgorajski: 3 nowe przypadki zakażeń

Dodane: 2021-05-07 17:25 - Komentarze  (9)  czytane (1769)

TAGI: pandemia, dane, covid-19, koronawirus



Komentarze (0)

Uwaga: Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna. IP Twojego komputera: 3.210.184.142

-Kosiarz (2010-11-11 08:54:24)

Brawo, wspaniała inicjatywa. Należy pokazywać i wyróżniać ludzi, którzy nie siedzą z założonymi rękami, którzy wykorzystują swój potencjał do prowadzenia działalności. Takim ludziom nie żal pomagać. Oby tak dalej.

Dodaj komentarz

UWAGA!
Formularz dodawania komentarzy wymaga włączenia obsługi plikow cookies (ciasteczek), zapisywanych
i odczytywanych z Twojego urządzenia - jeśli chcesz dodać komentarz, włącz ciasteczka, odśwież stronę i spróbuj ponownie...


Telewizja

W Tarnogrodzie ruszył Punkt Szczepień Powszechnych

Biłgoraj. Uroczystości w 230. rocznicę uchwalenia Konstytucji 3 Maja

Będą u nas dwa punkty organizacji Punktów Szczepień Powszechnych

Zebranie Powiatowego Zespołu Zarządzania Kryzysowego w związku z epidemią koronawirusa

Miliony pozyskane na kształcenie zawodowe

Z budżetu powiatu 130 tys. zł wsparcia dla jednostek OSP

Konkursy

Zobacz więcej Dodaj

Promocje

Przeczytaj kolejną wiadomość:

Ukochane Barwy

2 maja - dzień flagi narodowej. Flaga, godło narodowe i hymn to obok tradycji, historii, kultury i języka podstawa świadomości narodowej...