Strona startowa

Wiadomości - Aktualności

Wytrawne czy słodkie? Jak dobierać wino

Dodał: red Data: 2015-05-12 12:50:40 (czytane: 4218)

Wino to jeden z bardziej popularnych napojów alkoholowych, który doskonale sprawdza się podczas różnego rodzaju spotkań, poczęstunków czy uroczystych obiadów. Nie jest to jednak trunek jednorodny - możemy wyróżnić bardzo dużo kryteriów podziału, jednak najbardziej wpływającym na konsumentów będzie bez wątpienia podział ze względu na zawartość cukru w litrze wina.

P.W. EKO-SYSTEM - JAN LESIAK
www.ekosystem-lesiak.pl,Roboty wodnokanalizacyjne, drogowe, ogólnobudowlane,  Niwelacje terenu, fundamenty, Wynajem sprzętu budowlanego, Doradztwo w zakresie przepisów ochrony środowiska, oczyszczalnie przydomowe, oceny środowiskowe

Szozdy 11. 23-407 , Tereszpol



Reklama.

W dużym uproszczeniu - jeżeli wynosi ona do 10 g/l to mamy do czynienia z winem wytrawnym, 10-30 g/l to wino półwytrawne, 30-60 g/l wino półsłodkie, 60-150g/l to wino słodkie - a powyżej tej wartości mamy do czynienia z winami bardzo słodkimi. Oczywiście, sama zawartość cukru wiele mówi o smaku i bukiecie wina, o czym warto pamiętać częstując swoich gości.

Wina stołowe – co i kiedy podawać?

I tu dotykamy bardzo ważnego aspektu - otóż istnieje szczególna grupa win, które szczególnie nadają się do podawania podczas poczęstunku - są to tak zwane wina stołowe. Należą do nich trunki wytrawne i półwytrawne, okazjonalnie - także słodsze, ale w ściśle określonych granicach.. Zależnie od momentu czy etapu przyjęcia powinno się podawać odpowiednie wino, żeby właściwie pobudzić apetyt, wprowadzić odpowiedni bukiet w odpowiednim momencie i zachęcić do kontynuowania posiłku. Oczywiście poniższe zestawienie nie powinno być traktowane jak ścisła i jedynie słuszna lista – warto jednak mieć na uwadze, że w krajach zachodu tradycja spożywania wina liczy sobie wiele wieków i duża część jej doświadczeń jest naprawdę wartościowa.

wino_bilgoraj_1.jpg


Przyjmuje się, że przed jedzeniem podajemy aperitif – południowe wino półwytrawne lub wytrawne – typu porto lub sherry (uwaga – są to trunki wzmacniane, o wyższej zawartości alkoholu!). W momencie, gdy na stole zaczynają pojawiać się przekąski, powinno im towarzyszyć białe, wytrawne wino. Tu szczególnie sprawdzą się odmiany francuskie, alzackie, mozelskie lub węgierskie. Jeżeli na stole, w roli dania głównego pojawia się ryba lub białe mięso, gościom należy podać wino białe półwytrawne. Jeżeli częstujemy pieczystym i dziczyzną, wówczas obowiązkowo powinniśmy postawić wino czerwone. Jeżeli nasz poczęstunek składa się z serów, to koniecznym jest do nich jak najbardziej aromatyczne wino czerwone.

Widać zatem wyraźnie, jak wiele wiedzy w ogóle wymaga rozpoczęcie przygody z winami. Warto jednak spróbować – dopiero odpowiedni dobór trunku do potrawy sprawi, że poczujemy pełnię smaku i aromatu wina, a sam posiłek stanie się prawdziwą ucztą.

Warto również poszukiwać swoich własnych rozwiązań. Samodzielne łączenie smaków, win, potraw i przekąsek może okazać się niezwykłą przygodą, ciekawym doświadczeniem i niebagatelnym doznaniem. Ważne, by pamiętać o tym, by wcześniej zapoznać się z charakterystyką danego wina - pomoże to nam w samodzielnym dobraniu dodatków, takim, które wzbogaci nasze doznania smakowe, a nie zagłuszy bukietu serwowanego wina czy podawanej na stół potrawy. Kilka spotkań zgodnych ze sztuką na pewno podpowie, w jakim kierunku iść we własnych poszukiwaniach.

/red./

Tagi: jak dobrac wino   poradnik wina   wino biłgoraj   wina do obiadu

Zobacz także

Pożar domu jednorodzinnego w centrum Biłgoraja

Dodane: 2017-09-16 12:53 - Komentarze  (5)  czytane (4344)

TAGI: pożar domu jednorodzinnego, pożar biłgoraj, straż pożarna biłgoraj, kp psp biłgoraj



Komentarze (2)

Uwaga: Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna. IP Twojego komputera: 54.158.248.167

ALKOHOL SZKODZI ZDROWIU !!! (2015-05-12 20:14:05)

Madziarz (2015-05-12 12:55:35)

Redaktorek chce nas upić tanim winkiem abyśmy zapomnieli o Kukizie i Dudzie i dalej głosowali na żyrandolowego kandydata elit Komora. a Won

Dodaj komentarz

UWAGA!
Formularz dodawania komentarzy wymaga włączenia obsługi plikow cookies (ciasteczek), zapisywanych
i odczytywanych z Twojego urządzenia - jeśli chcesz dodać komentarz, włącz ciasteczka, odśwież stronę i spróbuj ponownie...


więcej

Foto, Wideofilmowanie

Studio Filmu i Fotografii FOCUS - fotografia ślubna, wideofilmowanie, studio fotograficzne.

Majdan Stary 88A, 23-414 Majdan Stary

Foto - Mikado

ul. Narutowicza 88 a, 23-400 Biłgoraj

więcej

Domy weselne

Podróże

Biłgorajanin 'walczy' z Urzędem Skarbowym w Biłgoraju

Adam Stadnicki od kilku lat "walczy" z Urzędem Skarbowym w Biłgoraju. Mężczyzna w 2013 roku uczestniczył w wypadku drogowym, śmierć wówczas poniosło 3 jego kolegów i kierowca busa, którym podróżowali. Ona sam w ciężkim stanie trafił do szpitala. Nadal potrzebuje rehabilitacji, tymczasem US chce od niego 80 tys. zł zaległego podatku za sprzedaż mieszkania. więcej»

Konkursy

Wejściówki na Monster truck

bilgoraj.com.pl poleca

78. rocznica wydarzeń w Bramie Korchowskiej (FOTO, AUDIO)

Stało sie już tradycją, że co roku w ostatnią niedzielę września...

Prezentacja 'Rowerowej Klasy' przed Sejmową Komisją Sportu i Turystyki podczas Bike - Expo 2017 (FOTO)

Na zaproszenie Ministra Środowiska Mirosław Późniak gościł podczas...

Międzypokoleniowa Sztafeta Turystyczna rowerzystów

Zamiarem organizatorów rajdu, który na szlak wyruszył 23 września...

Biłgorajscy leśnicy świętowali (FOTO)

Z zaproszonymi gości i instytucjami, z którymi Nadleśnictwo Biłgoraj...

Jubileusz szkoły w Chmielku (FOTO, AUDIO)

W Chmielku w Gminie Łukowa świętowała dziś społeczność Szkoły...

Rocznica sowieckiej agresji na Polskę (FOTO)

"Tych dni historia nie zapomni, gdy stary ląd w zdumieniu zastygł....

Ogłoszenia