Wiadomości - Aktualności
Wytrawne czy słodkie? Jak dobierać wino
Dodał: red Data: 2015-05-12 12:50:40 (czytane: 10944)
Wino to jeden z bardziej popularnych napojów alkoholowych, który doskonale sprawdza się podczas różnego rodzaju spotkań, poczęstunków czy uroczystych obiadów. Nie jest to jednak trunek jednorodny - możemy wyróżnić bardzo dużo kryteriów podziału, jednak najbardziej wpływającym na konsumentów będzie bez wątpienia podział ze względu na zawartość cukru w litrze wina.
FK-MET Ewa Gleń- Maciocha - skup złomu, recykling, kasacja pojazdów

ul. Motorowa 16. 23-400, Biłgoraj
Kwiaciarnia HANUŚ Anna Klecha - bukiety ślubne, dekoracje weselne, kwiaty

ul. Kościuszki 121. 23-400, Biłgoraj
Reklama.
W dużym uproszczeniu - jeżeli wynosi ona do 10 g/l to mamy do czynienia z winem wytrawnym, 10-30 g/l to wino półwytrawne, 30-60 g/l wino półsłodkie, 60-150g/l to wino słodkie - a powyżej tej wartości mamy do czynienia z winami bardzo słodkimi. Oczywiście, sama zawartość cukru wiele mówi o smaku i bukiecie wina, o czym warto pamiętać częstując swoich gości.
Wina stołowe – co i kiedy podawać?
I tu dotykamy bardzo ważnego aspektu - otóż istnieje szczególna grupa win, które szczególnie nadają się do podawania podczas poczęstunku - są to tak zwane wina stołowe. Należą do nich trunki wytrawne i półwytrawne, okazjonalnie - także słodsze, ale w ściśle określonych granicach.. Zależnie od momentu czy etapu przyjęcia powinno się podawać odpowiednie wino, żeby właściwie pobudzić apetyt, wprowadzić odpowiedni bukiet w odpowiednim momencie i zachęcić do kontynuowania posiłku. Oczywiście poniższe zestawienie nie powinno być traktowane jak ścisła i jedynie słuszna lista – warto jednak mieć na uwadze, że w krajach zachodu tradycja spożywania wina liczy sobie wiele wieków i duża część jej doświadczeń jest naprawdę wartościowa.

Przyjmuje się, że przed jedzeniem podajemy aperitif – południowe wino półwytrawne lub wytrawne – typu porto lub sherry (uwaga – są to trunki wzmacniane, o wyższej zawartości alkoholu!). W momencie, gdy na stole zaczynają pojawiać się przekąski, powinno im towarzyszyć białe, wytrawne wino. Tu szczególnie sprawdzą się odmiany francuskie, alzackie, mozelskie lub węgierskie. Jeżeli na stole, w roli dania głównego pojawia się ryba lub białe mięso, gościom należy podać wino białe półwytrawne. Jeżeli częstujemy pieczystym i dziczyzną, wówczas obowiązkowo powinniśmy postawić wino czerwone. Jeżeli nasz poczęstunek składa się z serów, to koniecznym jest do nich jak najbardziej aromatyczne wino czerwone.
Widać zatem wyraźnie, jak wiele wiedzy w ogóle wymaga rozpoczęcie przygody z winami. Warto jednak spróbować – dopiero odpowiedni dobór trunku do potrawy sprawi, że poczujemy pełnię smaku i aromatu wina, a sam posiłek stanie się prawdziwą ucztą.
Warto również poszukiwać swoich własnych rozwiązań. Samodzielne łączenie smaków, win, potraw i przekąsek może okazać się niezwykłą przygodą, ciekawym doświadczeniem i niebagatelnym doznaniem. Ważne, by pamiętać o tym, by wcześniej zapoznać się z charakterystyką danego wina - pomoże to nam w samodzielnym dobraniu dodatków, takim, które wzbogaci nasze doznania smakowe, a nie zagłuszy bukietu serwowanego wina czy podawanej na stół potrawy. Kilka spotkań zgodnych ze sztuką na pewno podpowie, w jakim kierunku iść we własnych poszukiwaniach.
/red./
Tagi: jak dobrac wino poradnik wina wino biłgoraj wina do obiadu
Komentarze (0)
Uwaga: Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna. IP Twojego komputera: 3.236.228.250
ALKOHOL SZKODZI ZDROWIU !!! (2015-05-12 20:14:05)
Madziarz (2015-05-12 12:55:35)
Redaktorek chce nas upić tanim winkiem abyśmy zapomnieli o Kukizie i Dudzie i dalej głosowali na żyrandolowego kandydata elit Komora. a Won