Strona startowa

Wiadomości - Aktualności

Dzień miodu i pieroga (FOTO)

Dodał: red Data: 2019-08-12 11:22:42 (czytane: 1524)

To, że Gmina Biszcza gryką i miodem stoi wiadomo od dawna. By podkreślić charakter Ziemi Biszczańskiej od lat organizowany jest "Dzień miodu i pieroga". To święto, które pokazuje rolniczy trud i jego owoce - miody oraz biłgorajski pieróg. To także okazja do promocji walorów turystycznych Gminy, stąd impreza odbywa się nad Zalewem Biszcza - Żary.

Biuro Geodezyjne s.c. A. Myszkowiak, J. Piechota
www.biuro-geodezyjne.com.pl,geodezja, biuro geodezyjne, dom, Biłgoraj, pomiary, pomiary geodezyjne, grunty, doradztwo, mapy geodezyjne, rozgraniczanie nieruchomości,

Plac Wolności 8. 23-400, Biłgoraj



Tradycyjnie wydarzenie rozpoczęło się od konferencji pszczelarzy. Rozmawiano o pielęgnacji pszczelich rodzin, sytuacji na rynkach miodu i ochronie pszczół. W samo południe celebrowana była uroczysta Msza święta, której przewodniczył proboszcz parafii w Biszczy, ks. Stanisław Bełz. -Zgromadziliśmy się w tym miejscu by Bogu podziękować za łaski i Jego dary. Witam wszystkich Was na Mszy dziękczynnej, bo trzeba umieć prosić, ale także dziękować. Witam rolników, pszczelarzy, przedstawicieli władz samorządowych i parlamentarnych oraz wszystkie delegacje. Nasza Ziemia to gryka i miód, a co za tym idzie szczególna współpraca z Bogiem poprzez pracę rolnika i pszczelarza. Niech ten dzisiejszy dzień radosnego dziękczynienia będzie docenieniem darów, które otrzymujemy oraz nagrodą za podejmowany trud - mówił celebrans.

dzien_miodu_i_pieroga.JPG

Tradycyjnie już na "Dzień miodu i pieroga" gospodynie z poszczególnych miejscowości Gminy Biszcza przygotowują tradycyjny biłgorajski pieróg, jest miód gryczany oraz domowe wypieki. -Od kiedy pamiętam, a mam już swoje lata, pieróg biłgorajski gościł na naszych stołach. Robiły go nasze prababcie i babcie oraz rodzice teraz robimy go my. Ja przepisu i przygotowania pieroga biłgorajskiego nauczyłam się od mojego taty, który go przygotowywał. Zawsze nam bardzo smakował - przyznaje Wisława Mura z Wólki Biskiej. Jak przypomina podstawą są ziemniaki i kasza gryczana, która się w nich zaparza, do tego ser biały, jajka, tłuszcz i przyprawy. -Składniki i przepis są bardzo proste, a mimo to co dom, co gospodyni, to ten pieróg inaczej smakuje. Może to kwestia proporcji, może przypraw, może dodawanej mięty? Tego nie wiem, wiem natomiast, że to tradycyjna potrwa, która smakuje wszystkim - dodaje.

Reklama.

Od lat Ziemia Biszczańska słynie także z wybornych zdrowych i ekologicznych miodów. Króluje oczywiście miód gryczany, ale są także miody spadziowe czy wielokwiatowe. -Kiedyś nie było gospodarstwa, by nie miało ono własnej, mniejszej lub większej pasieki. -Jedni zbierali miód na własnych użytek, inni by sprzedawać. Był podstawą domowej kuchni. Kiedyś nie słodziło się cukrem, bo raz to go nie było lub był drogi, dwa nie jest zdrowy.Kto je miód ten nie choruje, taka jest prawda - zaznacza Krystyna Makuch z Bukowiny.

dzien_miodu_i_pieroga_1.JPG

Organizatorem wydarzenia był Wójt Gminy Biszcza, Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i rekreacji oraz koła gospodyń wiejskich. Dopełnieniem wydarzenia były występy gminnych zespołów i koncert Gminnej Orkiestry Dętej "Złot Nuta" z Biszczy oraz zabawa taneczna z zespołem "Ewenement". Wydarzenie było częścią gminno - parafialnych dożynek.

patronat_medialny_bilgorajcompl.jpg

Zdjęć w galerii: 25

Tagi: dzień miodu i pieroga   gmina biszcza   zalew biszcza żary   rolnictwo powiat biłgorajski

Zobacz także

Ogień niepodległości

Dodane: 2019-11-12 20:52 - Komentarze  (0)  czytane (45)

TAGI: ogeiń niepodległości, 13. drużyna starszoharcerska pochodni, harcerze biłgoraj, dorota woźniak



Komentarze (0)

Uwaga: Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna. IP Twojego komputera: 100.25.43.188

Dodaj komentarz

UWAGA!
Formularz dodawania komentarzy wymaga włączenia obsługi plikow cookies (ciasteczek), zapisywanych
i odczytywanych z Twojego urządzenia - jeśli chcesz dodać komentarz, włącz ciasteczka, odśwież stronę i spróbuj ponownie...


więcej

Restauracje

więcej

Pizzerie

więcej

Placówki artystyczne

Konkursy

Polecamy

101. rocznica odzyskania niepodległości przez Polskę (FOTO, AUDIO)

W Biłgoraju odbyły się powiatowe uroczystości 101. rocznicy odzyskania...

Nowy samochód dla jednostki OSP w Starym Bidaczowie (FOTO)

Jednostka Ochotniczej Straży Pożarnej w Starym Bidaczowie otrzymała...

15-lecie GRH "Wir" (FOTO)

W tym roku przypada jubileusz 15-lecia działalności Grupy Rekonstrukcji...

XXIV Festiwal Pieśni Patriotycznej i Legionowej (FOTO, VIDEO, WYNIKI)

8 listopada w sali widowiskowej Biłgorajskiego Centrum Kultury,...

Fotografia ślubna: Jak uwiecznić wyjątkową chwilę?

Ślub to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu. Przygotowujemy...

Efektywność energetyczna sektora publicznego. Miliony trafiły także na Ziemię Biłgorajską

W w Lublinie odbyło się dziś uroczyste wręczenie umów na wykonanie...

Ogłoszenia